Granola jest o tyle fajną opcją, że można ją zrobić w dużej ilości, chwilę wysuszyć, przełożyć do słoiki i stać może spokojnie kilka tygodni! Dalej hop-siup jako dodatek do jogurtu czy mleka, owoce świeże i śniadanie czy posiłek do pracy gotowy! A w wykonaniu banalnie prosta!
Zetrzyj obrane jabłko na tarce. Wszystkie składniki poza suszonymi owocami wymieszaj w misce. Tak naprawdę możesz do granoli dać dowolną ilość orzechów, wiórek czy suszonych owoców. Możesz też dać więcej syropu lub miodu – będzie słodsza, smaczniejsza, aczkolwiek wyżej kaloryczna i podniesie to udział węglowodanów prostych. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem, na papier wyłóż całą granolę i rozprowadź ją ręką dosyć płasko. WAŻNE! Przed wsadzeniem granoli do pieca przykryj ją dokładnie drugim płatem papieru i całość leci do piekarnika rozgrzanego na 180 stopni na 30 min (inaczej płatki się spalą). Po tym czasie zmniejsz temperaturę do 100 stopni i zostaw granolę w piecu jeszcze na 10 min. Po tym czasie wyjmij blaszkę z pieca i daj granoli ostygnąć i się wysuszyć. Gdy będzie już zimna przełóż ją do słoika.
Gotowe! Polecam podawać z jogurtem kokosowym PlantOn oraz owocami!