fbpx
  • Post Slideshow Image

PIZZA Z BATATA Z BIAŁYM SOSEM

  • Post Slideshow Image
  • 40
  • kcal 959
  • Węglowodany 161g
  • Białka 36g
  • Tłuszcze 22g

Składniki

  • 400g upieczonego lub ugotowanego do miękkości batata bez skórki
  • 100g mąki gryczanej
  • sól, ostra papryka, oregano
    SOS I DODATKI:
  • 5 plasterków szynki parmeńskiej
  • 70g Creamo kokosowego
  • łyżeczka mąki ryżowej
  • por biała część opcjonalnie
  • pieczarki
  • łyżeczka chrzanu
  • pół cebulki
  • tymianek

Batat zblenduj z mąką, solą, ostrą papryką i oregano. Nagrzej piec do 220 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i natłuśc go delikatnie. Masę na pizze wyłóż na papier i ręką lub łyżką uformuj okrągly placek o grubości ok 0,5-1cm. Łyżkę czy opuszki palców możesz moczyć w gorącej wodzie – ułatwi to wykładanie ciasta, które bedzie klejące! Pizza leci do pieca na ok 15 min.
Sos – pokrój por i cebulkę, podsmaż na odrobinie oliwy. Dorzuć Creamo, sól, tymianek, chrzan i wymieszaj. Po chwili dodaj mąkę, by zagęścić sos.
Po 15 min wyciągnij naszą pizzę, posmaruj sosem, na to szynka, możesz też dorzucić pieczarki i ponownie całość leci do pieca na ok 10-15 min!

SMACZNEGO!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj