Pieczone spaghetti z warzywami to idealny pomysł na obiad wege! Nie ma jednak przeciwwskazań, by do zapiekanki dorzucić mięso mielone lub świeżego łososia. Możesz tak zrobić, zwłaszcza jeżeli zależy Ci na wyższej zawartości białka w tym daniu. W przypadku wersji wegetariańskiej możesz zamienić zwykły makaron na makaron na bazie strączków, np. z ciecierzycy, soczewicy lub groszku. Nie zmienia to faktu, że ponad 20g białka w głównym posiłku dla wielu osób będzie odpowiednią i wystarczającą ilością (choć zależy to oczywiście od całokształtu diety). Jeśli chcesz zwiększyć objętość dania, dorzuć do niego więcej warzyw, które już w niewielkiej kaloryczności dodadzą sporo objętości. Oprócz cukinii doskonale nada się papryka w różnych kolorach.
To spaghetti robiłam w małym naczyniu 13/13 cm, ale zachęcam do zrobienia większej porcji w większym naczyniu tak, by nie musieć łamać makaronu! Wówczas zrób go najlepiej z podwójnej czy potrójnej porcji.
Czy to danie jest „dietetyczne”, skoro głównym produktem jest tutaj makaron? Jako dietetyk powiem Ci, że to spaghetti śmiało możesz umieścić w swojej codziennej diecie z pewnością, że Twój obiad będzie zbilansowany i dostarczy Ci wielu cennych składników odżywczych 🙂 A co jeszcze jest super w tym przepisie? Przez większość Twojego czasu robi się sam, siedząc w piekarniku! Choć ogólny czas przygotowania jest dłuższy ze względu na formę zapiekania, ten obiad wymaga niewiele zaangażowania i bazuje na prostych składnikach.
WYKONANIE – PIECZONE SPAGHETTI Z WARZYWAMI
1. Surowy makaron wrzuć do naczynia do zapiekania, polej go oliwą i wymieszaj.
2. Dorzuć na makaron pokrojoną w półplasterki cukinię, posiekaną cebulę, odsączoną cieciorkę i pokrojone w paski suszone pomidory. Na koniec dołóż jeszcze szpinak.
3. Zalej całość passatą. Dodaj sól, pieprz, granulowany czosnek, poszarpane listki bazylii (nie żałuj ich!) i wodę – około 120ml, a następnie wymieszaj. Płynów (woda+passata) powinno być tyle, aby były na równi z makaronem.
4. Na wierzch zetrzyj połowę sera. Przykryj naczynie pokrywką lub folią i piecz około 35 minut w 190 stopniach. Ostatnie 5 minut możesz piec bez przykrycia.
5. Po wyciągnięciu zetrzyj na górę drugą połowę parmezanu i gotowe!
Szukasz ciekawych przepisów z makaronem? Koniecznie spróbuj makaronu z krewetkami w sosie z pieczonego czosnku oraz kalafiora w sosie serowym z makaronem.
Mogą zainteresować Cię także moje jadłospisy, gdzie znajdziesz mnóstwo pomysłów na zdrowe posiłki na cały tydzień. W wersji wege w sklepie czeka na Ciebie między innymi jadłospis redukcyjny oraz jadłospis dla insulinoopornych!