Jak uzyskać puszysty omlet biszkoptowy? Składa się na to kilka czynników, które połączyłam w tym przepisie i wyszedł omlet petarda!
Sekretem big-omleta jest ubicie białek. Jeśli pominiecie ten etap, jesteście w stanie zrobić puszystego omleta, jednak nie będzie aż takim grubaskiem 😉 Wtedy nie można zapomnieć o dodatku proszku do pieczenia lub sody. Ja jednak w tym przepisie połączyłam ubijanie białek + dodatek proszku do pieczenia, co spotęgowało puszystość omletu. Pamiętaj, że pozostałe składniki omletu trzeba wymieszać przed dodaniem ubitej piany z białek, by jak najmniej naruszyć jej strukturę. Gdy łączymy masy ze sobą, musimy to zrobić naprawdę delikatnie.
Istotnym elementem jest także samo odwracanie omleta. Ja mam swój sposób „na talerzu”. Oznacza to, że po ścięciu omleta z jednej strony zsuwam go na talerz, a następnie nakładam patelnię od góry i całą konstrukcję odwracam o 180 stopni. Tym samym zaczyna smażyć się druga strona omleta, nic się nie rozpada i nie musimy mocno rzucać omletem, dzięki czemu znów – nie naruszymy jego struktury. Jeśli nie do końca rozumiesz, o co chodzi z metodą odwracania na talerzu, koniecznie wejdź na mojego Instagrama i zobacz wyróżnioną relację „IdealnyBigOmlet”.
Taki omlet potrafi sycić naprawdę na dłuuuuugo! Zwłaszcza jak podbijemy zawartość białka izolatem. Takie śniadanko śmiało możesz jeść codziennie, warto jedynie zmieniać dodatki 🙂 Jeśli potrzebujesz wersji bez glutenu, użyj mąki gryczanej i wybierz sodę zamiast proszku do pieczenia. Mąka gryczana jest naprawdę wartościowa, więc polecam włączyć ją do diety nie tylko osobom na diecie bezglutenowej.
WYKONANIE – OMLET BISZKOPTOWY Z SERKIEM I JABŁKAMI
1. Wymieszaj żółtka, mąkę, izolat, erytrol, aromat, proszek i jogurt.
2. Białka jaj ubij na sztywno, a następnie dodaj do nich resztę wymieszanych składników. Całość wymieszaj łopatką do połączenia mas.
3. Smaż na średniej mocy pod przykryciem na patelni ok 24cm na maśle. Odwróć omleta, zsuwając go najpierw na talerz, a następnie wrzucając spowrotem na patelnię.
4. Ser wymieszaj/zblenduj z jogurtem, erytrolem i aromatem.
5. Gotowy omlet posmaruj serkiem, na to jabłka i składamy na pół!
Dla wszystkich omletoholików mam świetną informację. Na blogu jest co najmniej kilka innych omletowych przepisów, np. puszysty omlet na kefirze z owocami albo pieczony omlet sernikowy z musem pomarańczowym. Co więcej, na moim blogu czeka na Ciebie Omletobook, czyli 40 zebranych w jednym miejscu najlepszych przepisów na omlety słodkie i słone! Oto kilka przykładów, co na Ciebie czeka:
- omlet z solonym karmelem i popcornem,
- omlet piernikowy z suszonymi owocami i kremem daktylowym,
- wegański z kremem tofu,
- pizza-omlet z salami,
- zielony omlet z kozim serem i burakiem…
i wiele, wiele więcej. Z tym ebookiem już nigdy nie zabraknie Ci pomysłu na ciekawe, a jednocześnie zdrowe i pożywne śniadanie.