fbpx

PIECZONY OMLET SERNIKOWY Z MUSEM POMARAŃCZOWYM

  • 20
  • 1
  • kcal 436
  • Węglowodany 42g
  • Białka 40g
  • Tłuszcze 14g

Składniki

  • 2 jajka + białko
  • łyżka mąki
  • łyżka białka
  • 2 łyżki erytrolu
  • 50g chudego twarogu + łyżka jogurtu
  • proszek do pieczenia
  • aromat waniliowy

KREM

  • pomarańcza
  • łyżeczka erytrolu lub miodu
  • kardamon, imbir

DODATEK:

  • Kostka gorzkiej czekolady

OMLET

Ser zblenduj z jogurtem.
Białka jaj ubij na sztywno. Dodaj nasz ser, żółtka, dowolną mąkę, łyżkę białka w proszku, erytrol, wanilę, 1/3l łyżeczkę sody lub proszku i wymieszaj. Masę przelej do formy do pieczenia i picz ok 20min lub po prostu usmaż omlet na patelni na maśle klarowanym.

KREM
2/3 obranej pomarańczy wrzuć do garnuszka, dodaj łyżkę wody, łyżkę erytrolu odrobine kardamonu i imbiru. Duś bez przykrycia aż pomarańcza puści soki ale tez nico je odparuje. Po ok 5-10min zblenduj na krem.

Nasz omlet podaj z kremem pomarańczowym, pozostałą 1/3 pomarańczy i startą kostką gorzkiej czekolady – pięknie się stopi jeżeli posunięcie nią jeszcze gorący omlet.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj