Puszysty Omlet Idealny na Kefirze z Owocami to chyba moje TOP 1 śniadanie… Przyznam się nieskromnie, że w omletach nie mam sobie równych. I właśnie dlatego popełniłam kiedyś OMLETOBOOK, czyli ebook z 40ma różnymi omletami na słodko i słono!
Ten tutaj, również możecie zrobić z różnymi dodatkami – z jogurtem, z dżemem, z masłem orzechowym, z musem owocowym, z różnymi owocami, z orzechami czy nasionami. Jeżeli będziecie postępować zgodnie z instrukcja z opisu krok po kroku, otrzymacie puszysty na najpiękniejsza chmurka, słodki i wilgotny omlet. Nie zrażajcie sie jednak, jeżeli za pierwszym razem nie wyjdzie wam idealnie! Ja tych omletów zrobiłam setki! Najtrudniejszy moment to odwrócenie puszystego omletu na druga stronę. Mam na to jednak super sposób z patelnią! Opiszę go niżej, ale warto też wejść na mój Instagram i zerknąć do wyróżnionych relacji „Idealny Omlet” – tam zobaczycie cały film krok po kroku jak zrobić taki super omlet idealny i jak go odwrócić bez strat.
WYKONANIE PUSZYSTY OMLET IDEALNY NA KEFIRZE Z OWOCAMI:
- W misce połącz rózgą żółtka z kefirem, erytrolem, sodą i mąką.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubij mikserem na bardzo sztywną pianę.
- Przełóż pianę do miski z masą kefirową i za pomocą szpatułki lub łyżki bardzo delikatnie połącz, nie mieszaj zbyt długo by nie stracić puszystości
- Rozgrzej masło na patelni (jeżeli robisz z dwóch jaj najlepiej o średnicy 20 cm, jeżeli używasz 3 białka – 26cm). Przełóż masę, wyrównaj wierzch łyżką i przykryj szczelnie pokrywką i smaż ok 8 min aż boki omletu będą ścięte.
- Teraz, gdy boki już się ścięły, delikatnie przy pomocy łopatki przełóż omlet na talerz (tak, na górze będzie niedosmażony). Przyłóż do niego patelnię tak, by niedosmażona góra omletu teraz była na dnie patelni i obróć talerz z patelnią do góry nogami. Oczywiście pomóż sobie ściereczką by się nie poparzyć! Dosmaż jeszcze ok 3-4 minuty omlet z drugiej strony.
- Przełóż gotowy omlet na talerz, posmaruj jego połowę serkiem, dodaj owoce i złóż na pół. Polecam też posypać go pudrem zrobionym z erytrolu.
Najważniejsze? Mocno ubicie białek na sztywno, użycie 3 białek, delikatne ich wymieszanie z resztą by masa nie opadła, umiejętne obrócenie omletu, nawilżenie jego masy dodatkiem kefiru, maślanki lub omletu.
A cały OMLETOBOOK znajdziecie tutaj: https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/omletobook/