Naleśniki z mąki kokosowej to wyższa szkoła jazdy, ale jak widzicie – da się! 🙂 Na jedno jajko idzie 1 łyżka mąki kokosowej czyli ok 20-22g, plus ok 40ml mleka roślinnego. Ja robiłam 2 sztuki, do ciasta dodałam kakao i odrobinę erytrolu 🙂 Całość roztrzepałam trzepaczką i odstawiłam na ok 5 min – ciasto zgęstnieje więc można od razu zrobić ciut gęstsze.
Ważne! Przydaje się dobra patelnia naleśnikowa, tłuszcz na niej musi być dobre rozgrzany (ale nie spalony!), naleśniki watro robić trochę mniejsze niż cała duża patelnia i przede wszystkim taki naleśnik smaży się zdecydowanie dłużej niż naleśniki z innych mąk! z jednej strony nawet do 10 min. Pierwsze 5 smażę pod przykryciem na średnim ogniu, dalej bez pokrywki. Odwracam na chwilę naleśnik dopiero kiedy zesztywnieje i nie ma problemów z podważeniem go 🙂 Niedługo wypuszczę filmik jak to robić to będzie łatwiej 😛
Twarożek – mąkę po prostu wymieszaj z mlekiem, erytrolem, można dodać wiórki, wodę. I gotowe! Om, om, om…