Mąkę możesz spróbować zamienić na inną poza kokosową, orzechowymi i kukurydzianą – z nich naleśniki raczej nie wyjdą. Mleko możesz oczywiście podmienić na krowie.
Mąkę, mleko, jajko, szczyptę soli i suszone bazylii lub oregano wymieszaj w misce. Rozgrzej dobrze odrobinę oliwy na patelni i smaż naleśniki z obu stron. jeżeli masz dobra patelnię powinny obracać się bez problemu.
Na czystej patelni rozgrzej masło klarowane. Pokrój cebulkę, czosnek i pomidory suszone. Podsmaż cebulkę i czosnek, po chwili dorzuć umyty szpinak i smaż pod przykryciem. Po ok 5 min dorzuć pomidory, łyżkę Ajwaru lub pesto, sól, pieprz, paprykę słodką wędzoną i ostrą, wymieszaj. Nasze naleśniki nadziej farszem i podsmaż je z obydwu stron.