Wybaczcie mało atrakcyjne zdjęcia! Zostawiłam aparat w pracy i w zasadzie obiad był spontaniczny, ale wyszedł tak pysznie, że oto i on! 😛
Pesto wyszło ok 3 porcje – blendujemy orzeszki z oliwą, świeżą bazylią, odrobiną soku z cytryny, ząbkiem czosnku, szczyptą soli i łyżką wody – gotowe!
Rozgrzewamy na patelni olej kokosowy i podsmażamy czosnek. Na talerzu mieszamy mąkę kokosową z chipsami kokosowymi, panierujemy mieszanką krewetki z obu stron. Krewetki w panierce wrzucamy na rozgrzany olej. Smażymy aż krewetki się zarumienią i obracamy je na drugą stronę. W tym czasie ugotuj makaron. Czas smażenie krewetek jest krótki – ok 10 min. Ugotowany makaron połącz z pesto, przełóż na talerz. Na makaronie lądują krewetki, listek bazylii i gotowe! A jeżeli nie zależy ci na tym, by danie było bez nabiału/laktozy – wykończ parmezanem!
SMACZNEGO!