Kanapka z tartym jajkiem i guacamole to taki przepis niby klasyczny, a jednak trochę fancy! I zwróćcie uwagę, jakie cudowne makro! A co nam mówi makro (czyli ilość węglowodanów, białka oraz tłuszczy)? W dużej mierze to dla nas informacja, czy dany posiłek jest zbilansowany. Mamy tu umiarkowaną ilość węglowodanów, źródło pełnowartościowego białka (jajko) i zdrowe tłuszcze nienasycone (awokado)! Taki początek dnia to ja rozumiem!
Bardzo duża ilość węglowodanów, w szczególności o wysokim indeksie glikemicznym, bez źródła białka i tłuszczu w posiłku z dietetycznego punktu widzenia nie jest najlepszym wyborem. Przykład: pszenne naleśniki z dżemem i polewą czekoladową… Brzmi dobrze! Ale mamy tu jedynie produkty będące źródłem węglowodanów o wysokim indeksie glikemicznym (mąka pszenna, czekolada, owoce i to w formie rozdrobnionej). Efekt? Najemy się, żołądek bardzo szybko poradzi sobie ze strawieniem samym węglowodanów prostych (dłużej trawimy złożone oraz białka i tłuszcze), a więc strawione naleśniki szybko wchłoną się z jelit do krwiobiegu. Dalej szybko skoczy nam poziom cukru (czyli naszej energi), a co za tym idzie insuliny. Następnie? Następnie ten wysoki wyrzut insuliny mocno i szybko obniży cukier we krwi i tyle było z naszej energetyczności 😛 Na końcu po 1,5h jesteśmy już głodni, a potem zmęczeni.
No a teraz przeanalizujmy kanapkę z jajkiem i awokado… Chleb orkiszowy lub żytni więc węglowodany złożone o średnim lub niskim indeksie (choć to zależy jeszcze od tego, czy ten chleb upieczony był z mąki orkiszowej pełnoziarnistej czy np. orkiszowej, ale jasnej, oczyszczonej… ale załóżmy, że pełnoziarnistej) trawić się będą dłużej w naszym przewodzie pokarmowym, co dodatkowo jeszcze zapewni udział w tym posiłku protein z jajka oraz tłuszczów z awokado. Jeżeli trawienie jest bardziej rozłożone w czasie, to i cukier we krwi pochodzący z tego posiłku rośnie wolniej i mniej gwałtownie. No i insulina także. A jeżeli tak jest, posiłek ten nasyci nas na dłużej, lepiej odżywi i mamy dużo mniejsze ryzyko spadku poziomu cukru we krwi po nim.
Przekonani??
Przepis pochodzi z mojego wyzwania Fit Foczki, a już niedługo znajdziecie go tez (i 44 inne przepisy na super śniadania) w ŚniadanioBooku Premiera na przełomie lutego i marca!
WYKONANIE KANAPKA Z TARTYM JAJKIEM I GUACAMOLE :
- Jajko ugotuj na twardo i obierz je.
- Awokado rozgnieć z solą, pieprzem, sokiem z cytryny. Pamiętaj, by używać miękkiego awokado, takiego, które delikatnie wgniata się pod naciskiem kciuka. Twarde jest niedobre!
- Dodaj do guacamole posiekaną drobno cebulę czerwoną, świeżą kolendrę i opcjonalnie płatki suszonego chili lub posiekaną świeżą papryczkę jeżeli lubisz ostre dania.
- Pieczywo podgrzej w opiekaczu, posmaruj naszym guacamole i ułóż je na talerzu. Teraz zetrzyj na nie na grubej lub średniej tarce jajko, dorzuć świeżą kolendrę i opcjonalnie kleksy jogurtu, serka lub śmietanki. A na wykończenie dania mile widziane płatki soli Malddon!
Skomplikowane? Nie sądzę, ale dla ułatwienia podsuwam też mini filmik na moim Instagramie z podpowiedzią jak to wykonać! FILM Z KANAPKĄ Z TARTM JAJKIEM.
A jeżeli jesteście zainteresowani jadłospisem bez nabiału, zerknijcie na jeden z gotowych planów żywieniowych na moim sklepie! JADŁOSPIS BEZ NABIAŁU – tam takich fajnych posiłków macie duużo więcej!