fbpx
  • Post Slideshow Image

GOŁĄBKI Z PIECZONA DYNIĄ I INDYKIEM

  • Post Slideshow Image
  • 120
  • 10
  • kcal 83
  • Węglowodany 6g
  • Białka 11g
  • Tłuszcze 2g

Składniki

Gołąbki, 10 sztuk:

  • mała dynia hokaido
  • 500g mielonego indyka
  • siemie lniane
  • cebula
  • czosnek
  • masło klarowane
  • przecier pomidorowy
  • sól, pieprz, słodka papryka, kurkuma, tymianek
  • bulion

Sos:

  • przecier pomidorowy
  • mleczko kokosowe
  • bazylia
  • sól, pieprz, ostra papryka, bazylia

Pyszne gołąbki mięsno-warzywne!!

Dynię kroimy w łódki, odkrajamy pestki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C do miękkości ok 30 min (nie obieramy wcześniej skórki!). Po upieczenie oddzielamy miąższ od skóry (upieczona skórka jest tak miękka, że nadaje się do jedzenia;) Pozostawiamy miąższ do ostygnięcia.

Obieramy liście kapusty, usuwamy część zgrubiałego pędu i wrzucamy do gotującej się, osolonej wody. Gotujemy ok 3 minut aż zmiękną. Wyciągamy, odsączamy z wody.

Mieszamy mielone mięso z dynią pokruszoną w rękach lub pokrojoną w drobną kostkę, cebulką z czosnkiem, lnem, dodajemy 3-4 łyżki przecieru, sól, pieprz, kurkumę, słodką paprykę i tymianek – mieszamy farsz. Nadzienie nakładamy na przygotowane wcześniej liście kapusty (ok 1,5 łyżki na porcję), zakładamy boki i zawijamy gołąbki.

Przygotowane gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy bulionem (ok 1,5 szklanki) i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy ok 35 min.

Wszystkie składniki sosu gotujemy razem kilka minut na małym ogniu. Polewamy gołąbki przed podaniem 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj