KETOGENICZNY BURGER W PORTOBELLO

  • 25
  • 1
  • kcal 444
  • Węglowodany 22g
  • Białka 40g
  • Tłuszcze 24g

Składniki

  • 2 duże pieczarki portobello
  • sos sojowy
  • sałata lub inne zielsko
  • 1/2 awokado
  • ok 150g mielonego indyka lub wołowiny
  • cebula
  • jajko
  • czosnek
  • ulubione dodatki do burgera, u mnie ogórki konserwowe, marynowana papryka i pieczarki
  • opcjonalnie zamiast guacamole z awokado polecam wegański majonez z TEGO przepisu

Alternatywa dla wystrzegających się pieczywa! Wyszło naprawdę pysznie! I przede wszystkim prosto i szybko.

Nastaw piec na ok 220 stopni. Pieczarki natrzyj sosem sojowym i odrobinę posól. Ułóż kapeluszem do góry na blaszce do pieczenia i wsadź do pieca na ok 15-20 min. W tym czasie do mięsa dorzuć jajko (można pominąć), drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i przyprawy ( u mnie sól, pieprz, wędzona papryka i chili). Rozgrzej oliwę na patelni grillowej lub grillu (ewentualnie zwykła patelnia), ulep kotlet i obsmaż z obu stron. Awokado rozgnieć w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu, dodaj obrobinkę oku z cytryny lub limonki.

Jedną upieczoną pieczarkę ułóż na talerzu kapeluszem w dół, na to liść sałaty, guacamole z awokado lub opcja z wegańskim majonezem z aquafaby, kotlet i na górę ulubione dodatki do burgera. Przykrywamy drugą pieczarką i gotowe! Do całości polecam frytki z batatów z majonezem z aquafaby z TEGO przepisu!

 

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj