Ciastka czekoladowo-orzechowe z fasoli

Składniki

SKŁADNIKI

  • 2 puszki fasoli czerwonej lub białej
  • 1 czubata łyżka mąki kokosowej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka erytrolu
  • 60 ml syropu klonowego
  • 2 duże łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 gram gorzkiej czekolady 80 %
  • płatki migdałów opcjonalnie do dekoracji
  • odrobina wody

 

 

Przygotowanie jest banalnie proste.  Fasolę z puszki dokładnie wypłukać i odsączyć z wody. Następnie zblendować fasolę z syropem klonowym na gładką masę. Dodawać kolejno masło orzechowe, kakao, olej i odrobinę wody. Kolejno mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sodę mieszając dokładnie. Pokroić około 20 gram gorzkiej czekolady na małe kawałki i dodać do masy-już nie blendować . Formować ciasteczka na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, jeśli kleją się do dłoni podsypuj mąką kokosową ( będzie łatwiej formować się ciasteczka). Czas pieczenia to 15 minut w temperaturze 175 stopni. Roztopić resztę czekolady w kąpieli wodnej i polać ciasteczka, można posypać płatkami migdałów.

Przepis: Aleksandra Sibińska  <3  

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj