fbpx

ZIELONE NALEŚNIKI RYŻOWE Z MLECZKIEM KOKO, ŁOSOSIEM I WARZYWAMI

  • 20
  • 1
  • kcal 538
  • Węglowodany 56g
  • Białka 26g
  • Tłuszcze 23g

Składniki

Na 2 naleśniki:

  • ok 60 maki ryżowej (ewentualnie gryczana)
  • świeża bazylia lub mięta lub szpinak (u mnie bazylia i mięta)
  • opcjonalnie spirulina dla podkręcenia koloru
  • 1 jajko
  • ok 100ml mleka kokosowego z kartonu (lub inne – konopne, ryżowe, zwykłe…)
  • olej kokosowy do smażenia

U mnie dodatki

  • jajko
  • ok 40g łososia
  • pomidorki
  • 2 łyżki mleczka kokosowego pełnotłustego z puszki (ok 30g)
  • rukola

Mąkę wymieszałam trzepaczką z 1 jajkiem i mlekiem, jeżeli ciasto jest za gęste dodać odrobinę wody, jeżeli za rzadkie – mąki. Do ciasto dodajemy odrobine soli himalajskiej i liście świeżych ziół – bazylia lub mięta, opcjonalnie szpiank, całość balendujemy . Naleśniki mają wówczas zielony kolory, ja podrasowałam go jeszcze spiruliną;)

Z takich proporcji wychodzą 2 naleśniki. U mnie dodatki: jedno jajko sadzone, łosoś, mleczko kokosowe, pomidorki, rukola 🙂 Przepyszne są te naleśniaki!!! Następnym razem w planie ze szparagami, truskawkami i serem kozim! <3

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj