Puddingi z tapioki to moje ostatnie odkrycie 🙂 Tapioka to inaczej kasza z manioku, a wiec jest to produkt bezglutenowy, hipoalergiczny, bezpieczny także dla osób z problemami jelitowymi jako, że nie zawiera tzw. FODMAP’sów. Głównie jest źródłem węglowodanów złożonych.
Pudding jest bardzo łatwy w przygotowaniu:) Kuleczki zalewamy zimnym mlekiem roślinnym (ok 2 razy więcej mleka niż tapioki) i gotujemy na niewielkim ogniu aż do momentu, gdy kulki będą niemal zupełnie przeźroczyste (początkowo są białe). Można dodać erytrol, cynamon, ziarenka laski wanilii. U mnie wpadł ze zblendowanym bananem, awokado, kakao i erytrolem, na gorę malinki <3
Polecam serdecznie np. dla fanów puddingów chia 😉 Tapiokę dostaniecie w sklepach ze Zdrową Żywnością (np. Zdrowe Gary przy Zielińskiego) za ok 10 zł.