Dynię obrałam, skropiłąm delikatnie olejem i upiekałm 20 min 180 stopni razem z cebulą, czosnkiem, pomidorami. Do gotującego się bulionu wrzuciałm warzywa tak, żeby lekko wstawały nad poziom wywaru (lubie gęste kremy:) Całość chwile podgoowałam (5 min), dodałam mleko kokosowe i zblendowałam na krem. Na koniec przyprawy 😉 Zupkę jadłam z chipsami kokosowymi;) Pycha, ale nie powiem – krem z dynii z sokiem pomarańczowym (mój stary przepis) jednak jest dużo lepszy;)
Bez glutenu / Bez nabiału / Paleo / Wegańskie / Wegetariańskie / Zupy
KREM Z DYNII I POMIDORÓW Z KOKOSEM
- 30
- 2
- KCAL - 240 g
- WĘGLOWODANY - 27 g
- BIAŁKA - 6 g
- TŁUSZCZE - 15 g
Składniki:
Na 2porcje (kaloryczność podałam na jedną)
- dynia ok 500g
- 3 pomidory
- ok 100ml mleka kokosowego (lub inne)
- 30g chipsów kokosowych (lub wiórki)
- olej kokosowy
- cebulka
- przyprawy (kurkuma, kolendra, chili, słodka papryka, imbir)
- bulion
UDostępnij post
Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!