Obłędny krem z mango z tofu na kanapki, tak naprawdę jest nie tylko na kanapki! Ale co do samego „obłędny” nie mam żadnych wątpliwości! Świetnie sprawdzi się też jako dodatek do naleśników, pancakes, owsianki, gofrów i innych dań na słodko
Jeszcze z rok temu w zasadzie nie znałam smaku tofu. A myśląc o nim, na pewno nie kojarzyło mi się one ze smacznym produktem. Aż spróbowałam przepis na „Tofu zmieniające życie” Jadłonomii. No i już wiedziałam ile straciłam przez te wszystkie lata bez tofu 😀 Bo w tofu moi drodzy to trzeba umieć 😛 A jak już się umie, można czynić z niego cuda. Na słodko, na słono, smażone, surowe, pieczone, marynowane, panierowane, no wszystko! Dodatkowo, jak na produkt roślinny, tofu ma wysoką zawartość białka pełnowartościowego! Jest to więc całkiem fajna alternatywa dla mięsnych obiadów i dzięki niemu bez ubytku na smaku możemy zmniejszyć ilość spożywanego mięsa.
Na koniec przed przepisem rada – miejcie zawsze tofu w lodówce 😛 Pyszne posiłki w 10 minut same się robią!
WYKONANIE OBŁĘDNY KREM MANGO Z TOFU NA KANAPKI
1. Odkrój naszą porcję tofu i ściśnij ją dłonią by lekko odcisnąć wodę.
2. Zblenduj dokładnie tofu z masłem orzechowym, mango (ja używałam mrożone, ale myślę, że może być też świeże), erytrolem, sokiem z cytryny i aromatem waniliowym aż do uzyskania jednolitego, gładkiego kremu.
3. Kanapki posmaruj serkiem, dorzuć na górę migdały i wcinaj!
A jeżeli jesteście fanami słodkich śniadań, więcej znajdziecie ich np. w jadłospisie SŁODKI OBŁĘD dostępnym na sklepie https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/jadlospis-slodki-odlot/ Rozkosz dla fanów słodkości chcących zgubić przy okazji parę nadprogowych kilogramów.