fbpx

KOKOSOWO-JAGLANE RAFAELLO

Składniki

  • ok 150g suchej kaszy jaglanej
  • mleczko kokosowe z puszki tłuste 400ml o stałej konsystencji
  • pół szklanki oleju kokosowego
  • 1,5 szklanki wiórek kokosowych
  • erytrol/ksylitol
  • laska wanilii

Celowo nie podaje kaloryczności i makro 🙂 Caisto jest bezglutenowe, bezmleczne, bez jajek, bez pieczenia, super dla alergików, autoagresywnych, nie koniecznie w większych ilościach dla insulinoopornych i cukrzyków, ale mały kawałeczek nie zaszkodzi 😉 Proporcje w przepisie podane są na małą forme jak do keksa. Ciasto jak ze zdjęcia w tortownicy robiłam z podwójnej proporcji 😉

Spód:

Miksujemy pół szklanki wiorek z 2ma łyżkami rozpuszczonego oleju kokosowego i ok 2-3 łyżki erytrolu/ksylitolu. Masę wykładamy cieńko na spód ciasta (najlepiej na formę spryskaną olejem) i do lodówki.

Ciasto:

W tym czasie bierzemy się za góre. Blendujemy ugotowaną i przestudzoną kaszę, pół szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego, erytrol do smaku lub ksylitol, ziarenka z laskii wanili, szklanke wiórek kokosowych i puszkę schłodzonego mleczka kokosowego (część o stałej knsysetencji). Można dodać odrobinę soku z cytryny. Całość blendujemy do gładkiego kremu, wykłądamy na spód ciasta i do lodówki na 12h 😉 U mnie na góre poszły jeszcze chipsy kokosowe 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj