Alternatywa dla wystrzegających się pieczywa! Wyszło naprawdę pysznie! I przede wszystkim prosto i szybko.
Nastaw piec na ok 220 stopni. Pieczarki natrzyj sosem sojowym i odrobinę posól. Ułóż kapeluszem do góry na blaszce do pieczenia i wsadź do pieca na ok 15-20 min. W tym czasie do mięsa dorzuć jajko (można pominąć), drobno pokrojoną cebulkę, czosnek i przyprawy ( u mnie sól, pieprz, wędzona papryka i chili). Rozgrzej oliwę na patelni grillowej lub grillu (ewentualnie zwykła patelnia), ulep kotlet i obsmaż z obu stron. Awokado rozgnieć w miseczce z dodatkiem soli i pieprzu, dodaj obrobinkę oku z cytryny lub limonki.
Jedną upieczoną pieczarkę ułóż na talerzu kapeluszem w dół, na to liść sałaty, guacamole z awokado lub opcja z wegańskim majonezem z aquafaby, kotlet i na górę ulubione dodatki do burgera. Przykrywamy drugą pieczarką i gotowe! Do całości polecam frytki z batatów z majonezem z aquafaby z TEGO przepisu!