Choć kanapki monte mogą brzmieć jak pieczywo posmarowane popularnym deserem czekoladowo-waniliowym, jest to trochę bardziej skomplikowany przepis. Ale tylko trochę, bo nadal jest banalnie prosty, a jednocześnie naprawdę efektowny! Z pewnością spodoba się wszystkim żywieniowym słodziakom.
A dlaczego w sumie nie uprościć całego procesu i nie użyć gotowca ze sklepu? Wyjaśnienie jest proste – błyskawicznie przygotujesz wartościową alternatywę, która pozwoli Ci stworzyć zbilansowany posiłek. Co to oznacza? Dostarczy Ci on nie tylko energii do codziennego funkcjonowania, ale także składników mineralnych, witamin i dodatkowo nasyci Cię na dłużej. Wszystko dzięki obecności cennych produktów. Tofu, mleko i ricotta są źródłem białka, kakao i masło orzechowe – tłuszczu, a pieczywo i owoce – węglowodanów. Obecność wszystkich makroskładników to podstawa w dobrze skomponowanym posiłku. Dodatkowo wybierając pieczywo z pełnego ziarna, zwiększysz zawartość błonnika. Owoce jagodowe są za to kopalnią antyoksydantów!
Przepis na kanapki monte to dowód na to, że kanapki nie muszą być nudne. W zdrowej diecie jest miejsce na słodkie posiłki!
WYKONANIE – KANAPKI MONTE
1. Składniki na krem orzechowo-czekoladowy zblenduj na gładki krem.
2. Składniki kremu waniliowego dokładnie wymieszaj ze sobą.
3. Pieczywko posmaruj przygotowanymi kremami. Jedna porcja to jedna kanapka z kremem orzechowo-czekoladowym, druga z waniliowym + owoce. Kaloryczność podałam dokładnie na pół przepisu, czyli taką jedną porcję. Kremy przechowaj w zamkniętym opakowaniu w lodówce i zjedz kolejnego dnia na śniadanie lub podziel się z drugą osobą!
Jeśli uwielbiasz słodkie śniadania, na pewno spodobają Ci się moje pozostałe przepisy. Na blogu znajdziesz obłędny krem mango z tofu na kanapki, puszysty omlet na kefirze z owocami albo naleśniki orkiszowe z ricottą i jagodami. Ale to nie wszystko! Z myślą o tych, co uwielbiają słodkie posiłki, przygotowałam jadłospis Słodki Odlot i Ciastobook. Jestem pewna, że przepisy w nich zawarte przypadną Ci do gustu 🙂