Focaccia pełnoziarnista – pyszna szybka zdrowa została zgodnie okrzyknięta przepisem roku 8 edycji wyzwania FIT FOCZKI przez setki jego uczestniczek! Jest to też swoista wizytówka mojego motta zawodowego, czyli „Gotuj smaczniej, jedz zdrowiej, chudnij mądrzej”! Można by by też do tego dorzucić „i nie trać czasu u kuchni”. Przystępując pierwszy raz do realizacji tego przepisu z użyciem zdrowszej mąki pełnoziarnistej, sama do końca nie wierzyłam, że wyjdzie z tego coś dobrego… W końcu to lekka profanacja tradycyjnej, włoskiej focacci! Focaccia pełnoziarnista – pyszna szybka zdrowa postanowiła mnie jednak tooootalnie zaskoczyć! Roboty przy niej w zasadzie na 15 minut, wyszła bez poprawek za pierwszym razem, a same drożdże okazały się nie bać mąki o wyższym typie. Czy czuć różnicę między klasyczną wersją tego dania? Czuć. Ale mimo wszystko jest to przepyszna alternatywa, którą koniecznie musicie wypróbować! A jeżeli boicie się pracy z drożdżami – na prawdę nie ma czego! Wykonanie nie wymaga żadnego kulinarnego talentu.
Fit focaccia pełnoziarnista – pyszna, zdrowa przekąska
Wszystko za sprawa dwóch rzeczy – po pierwsze połowę mąki w tym przepisie zastąpiłam mąką pełnoziarnistą, czyli taką o wysokim typie 2000. Im wyższy typ mąki, tym zawiera ona więcej błonnika i substancji odżywczych bowiem ziarno (np. pszenicy) zostało zmielone na mąkę w całości, razem z otrębami. Gdy przed zmieleniem mąki pozbędziemy się otrąb i drobno ją zmielimy otrzymamy mąkę pszenną jasną, typ np. ok 450-550 czyli taka tortowa czy krupczatka. Oczywiście taką mąka najlepiej nadaje się do wypieków. Jest bowiem lekka, ale też jednocześnie lżej strawna przez co ma dużo wyższy indeks glikemiczny. Indeks mąki tortowej typ 450 to ok 90 (bardzo wysoki), a mąki pszennej ale pełnoziarnistej typ 2000 to już jedynie 45 (niski). Przełoży się to bardzo korzystnie na niższy wyrzut cukru we krwi po spożyciu produktu pełnoziarnistego.
Zdrowa focaccia przed pieczeniem

Jako, że lubię szukać kompromisu między klasycznym, a zdrowszym wydaniem danego dania, jedynie połowę mąki zamieniłam na pełnoziarnistą. Dzięki temu Focaccia nadal jest sprężysta, lekka i pyszna, ale sam ten zabieg mocno już obniżył ładunek glikemiczny.
Po drugie – klasyczna focaccia pływa w oliwie… Oczywiście dobra oliwa z oliwek jest na wagę złota! Pamiętajmy jednak, że jest tez bardzo wysoko kaloryczna. Okazuje się jednak, że wystarczy użyć jej zaledwie 15ml i mamy pyszny, niewysuszony wypiek!
Pełnoziarnista focaccia po pieczeniu
Jak wykonać dietetyczną focaccię pełnoziarnistą?
- Drożdże pokrusz w niewielkiej misce. Dodaj 20g mąki pszennej jasnej (niski typ), cukier i ciepłą wodę (ale nie gorącą! Ma być taka, że jak wsadzisz do niej palucha, nie oparzy cię). Wymieszaj składniki do rozpuszczenia drożdży i przykryj ściereczką. Odstaw na 20 minut w ciepłe miejsce (ja daje pod kołdrę lub koło ciepłego kaloryfera).
- Resztę mąk przesiej do miększej miski, dodaj sól (tak z 1 sporą łyżeczkę) i łyżkę oliwy (ok 10g). Wymieszaj i dodaj nasz wyrośnięty zaczyn. Możesz ciasto ugniatać rękoma lub użyć jak ja robota kuchennego. Ciasto powinno stworzyć delikatnie jedynie lepką, ale jednolitą kulę ciasta. Jeżeli ciasto się kruszy dodaj łyżkę wody, a jeżeli za bardzo się klei – łyżeczkę mąki.
- Miskę po cieście posmaruj delikatnie palcami oliwą, wsadź tam ponownie ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na 60 minut w ciepłe miejsce.
- W tym czasie pokrój drobno suszone pomidory i posiekaj nożem świeży rozmaryn (lub oderwij listki tymianku).
- Po upływie godziny ciasto powinno podwoić mniej więcej swoją objętość, choć prawdopodobnie nie wyrośnie aż tak, jak z jasnej mąki pszennej. Podsyp stolnicę/blat odrobiną mąki i ręką ugniataj ciasto dodając do niego pomidory i świeże zioła. Rozciągnij je w rękach na kształt blaszki (u mnie kwadratowa ok 19/19cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Wilgotnymi dłońmi rozłóż ciasto w formie. Przykryj ściereczką i ponownie odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. Nagrzej piekarnik do 190 stopni.
- W focacci zrób charakterystyczne dla niej wgłębienia (końcem drewnianej łyżki) i posmaruj ją przy pomocy kuchennego pędzelka resztą oliwy. Piecz przez ok. 30 minut, góra dół. Po skończeniu pieczenia uchyl piec, ale pozostaw jeszcze focaccie na ok 5 min. wewnątrz.
- Od razu po wyciągnięciu wypiek będzie wydawał się twardy, ale spokojnie – po chwili zmięknie! Serwuj np. z prostą sałatką z oliwą czy z hummus, szybką parmeńską i pomidorem. Przechowuj pod ściereczką. Na drugi dzień także jest pyszna!
- WAŻNE! To, co może popsuj Focaccie to nieświeże, stare drożdże wygrzebane z czeluści lodówki oraz zbyt gorąca woda użyta do przepisu. Jeżeli Twój zaczyn w ogóle nie wyrósł, nastaw nowy! Inaczej nic z tego nie będzie 😉
- TUTAJ czeka na Ciebie krótki filmik jak wyglądała moja Focaccia.
Nie masz pomysłu na zdrowy obiad czy dietetyczną kolację? A może masz ochotę na niskokaloryczną przekąskę? Zajrzyj do moich przepisów . A jeśli szukasz gotowych inspiracji, koniecznie sięgnij po ebook z obiadami.
Szukasz zdrowych i pysznych przepisów? Przetestuj aplikację Fit Foczki
Doskonałe rozwiązanie pełne ciekawych funkcji dla każdego kto:
- pragnie zdrowo schudnąć, a przy tym jedząc pyszne dania,
- chce jeść tylko smakujące mu dania,
- ma trudności z motywacją,
- chce zadbać o swoje zdrowie.
Aplikacja Fit Foczki to już ponad 1000 przepisów na potrawy każdego typu, od wegańskich, przez klasyczne, nowoczesne, dania na śniadania i obiady, fast foody w wersji light czy potrawy tradycyjne. Z aplikacją w łatwy sposób ułożysz jadłospis dla siebie i skorzystasz z gotowych, zbilansowanych jadłospisów (co dwa tygodnie pojawiają się nowe). Oprócz tego aplikacja ułatwi Ci zakupy dzięki praktycznej opcji tworzenia list zakupów. Nie lubisz jakiegoś składnika, nic straconego, dzięki tabeli z zamiennikami łatwo dopasujesz do siebie każde danie. Poznaj moją rewolucyjną aplikację już teraz.