Puszyste pancakes dyniowe z duszonymi śliwkami to idealny przepis na weekendowe śniadanie. W tym przepisie przedstawię Ci prosty trik na to, by placuszki wyszły wyższe i utworzyły piękną wieżyczkę!
Dzięki dodatkowi dyniowego puree pancakes są niezwykle wilgotne w środku. Pancakes dyniowe to idealne śniadanie na weekend i to nie tylko jesienią. Gotowe dyniowe puree możesz śmiało zamrozić w sezonie, gdy cena dyni jest najkorzystniejsza – i korzystać z niego w późniejszym czasie. Taki patent znacznie skróci czas przygotowywania potraw z użyciem dyniowego puree! Dyniowe puree możesz zamrozić w silikonowych foremkach na muffinki, w których zwykle idealnie mieści się 100-150g, czyli porcja idealna na jeden posiłek.
Zwróć uwagę na odmianę dyni użytą w tym przepisie. Dynia hokkaido ma dosyć zwarty miąższ i można ją jeść ze skórką. Jeśli wybierzesz inną dynię, może być konieczne jej obranie i zmiana proporcji pozostałych składników. Dlatego najbardziej polecam Ci dynię hokkaido, która jest najlepiej dostępna i można ją jeść bez dodatkowego męczenia się z obieraniem.
Jeśli zależy Ci na posiłku bez nabiału, zamiast zwykłego mleka użyj napoju roślinnego.
WYKONANIE – PUSZYSTE PANCAKES DYNIOWE Z DUSZONYMI ŚLIWKAMI
Dyniowo-orzechowo puree
1. Odkrój 150g dyni, następnie usuń gniazdo nasienne i pokrój na kilka mniejszych kawałków.
2. Zawiń kawałki dyni w folię i piecz w 220 stopniach przez 15 minut w folii. Następnie jeszcze 10 minut już bez przykrycia folią (dynia powinna być miękka).
3. Dynię razem ze skórką zblenduj z odrobiną mleka i masłem orzechowym na gęste puree.
Placki
1. Żółtko wymieszaj z 70g naszego puree, mąką, erytrolem, 30ml mleka, sodą, cynamonem, kardamonem i aromatem.
2. Białko ubij na sztywno i dodaj do reszty. Wymieszaj. Możesz też spróbować pominąć ubijanie białka, jeśli Ci się spieszy. W takim przypadku koniecznie dodaj do ciasta odrobinę proszku do pieczenia, by były puszyste.
3. Rozgrzej dość dobrze masło na patelni. Nałóż po 1 łyżce masy dyniowej, formując 4 placuszki. Przykryj patelnię pokrywką i zostaw na 1-2 minuty.
4. Po tym czasie nałóż pozostałą masę na wierzch placuszków. Poczekaj chwilę, aż lekko się zetną i odwróć je na drugą stronę.
5. Smaż jeszcze chwilę, by pancakes były rumiane z obu stron.
6. W tym czasie pokrój śliwki, wrzuć je do garnuszka. Następnie dodaj 2 łyżki wody, łyżkę erytrolu i cynamon. Duś około 5 minut pod przykryciem, aż owoce zmiękną.
7. Gotowe placki posmaruj resztą puree, a później ułóż z nich wieżę i polej całość śliwkami!
Nie wiem jak ty, ale ja uwielbiam pancakes! Dlatego na blogu znajdziesz także inne podobne przepisy, jak choćby fluffy pancakes z owocami i syropem klonowym albo fit racuchy z jabłkami.
Dla wszystkich żywieniowych słodziaków przygotowałam jadłospis Słodki Odlot – gwarantuję, że posmakuje każdemu, kto lubi jeść na słodko!