Przepis na fluffy pancakes

FLUFFY PANCAKES CZYLI PUSZYSTE PANCAKES Z OWOCAMI I SYROPEM KLONOWYM

Składniki:

  • 2 jajka
  • 30g mąki orkiszowej
  • 20ml mleka
  • łyżeczka octu
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 2-3 krople aromatu waniliowego
  • 1/3 łyżeczki sody lub pdp
  • łyżeczka oliwy do smażenia i woda do podlewania

    DODATKI:

  • pół skyra z erytrolem
  • pół banana i kilka borówek
  • 10ml syropu klonowego

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Fluffy Pancakes czyli puszyste pancakes z owocami i syropem klonowym – genialne, spektakularne, pyszne, puszyste, mokre i niskokaloryczne!❤️
Sama masa jest w zasadzie prosta do wykonania, ale sposób smażenia, kluczowy do tego by placki były równe i wyyysokie – tutaj trzeba się trochę pobawić!
Mi idealne wyszły za drugim razem, choć za pierwszym były równie pyszne! Wiec zachęcam do zabawy i czekam na wasze zdjęcia Pancakes Gigantów! Niżej znajdziecie dokładny opis krok po kroku, jednak myślę, że najlepiej będzie jeżeli zerkniecie na mój post na Instagramie z krótkim filmikiem z ich wykonania tutaj: https://www.instagram.com/p/CWgE3fMlrx1/ – będzie on niesamowicie pomocny!

WYKONANIE FLUFFY PANCAKES CZYLI PUSZYSTE PANCAKES Z OWOCAMI I SYROPEM KLONOWYM:

1. Wycinacie i sklejacie 4 ringi z papieru do pieczenia jak na filmie. Powinny mieć wymiary ok 22/7cm. Sklejamy je dobrą i mocną taśmą klejącą.
2. Robicie masę – żółtka mieszacie z mąką, proszkiem, mlekiem, erytrolem i aromatem. Ubijacie białka z łyżeczką octu na baaardzo sztywno! Białka dodajecie do masy z żółtek i mieszacie rózgą (nie mikserem! Rózgą lub łopatką, delikatnie) do połączenia mas. Masa będzie kremowa i gęsta!
3. Rozgrzejcie oliwę na patelni, ustawiacze ringi, sprawcie, czy nie sa za wysokie by można było przykryć je pokrywką.  Teraz wypełniacie je masą i podlejcie 2ma łyżkami wody. Smażymy na niskiej/średniej mocy pod przykryciem przez 4 minuty. Dalej znowu podlewacie 2-3 łyżki wody i smażymy 4 kolejne 4 min.
5. Odwracamy placki na druga stronę podważając je delikatnie łopatką i pomagając sobie palcami. Ponownie 2 razy podlewamy woda i smażymy po 4 minuty.
6. Na koniec ściągamy papier, powinien odejść bez problemu!
7. Gotowe Pancakes przekładamy na talerz, podajemy z jogurtem, syropem i owocami! Kaloryczność podałam już z dodatkami!

P.S. Za pierwszym razem miałam za słabą taśmę klejącą i ringi puściły mi w trakcie smażenia. Ale tak czy siak, nawet bez smażenia w ringach, placki z tej masy wychodzą pycha! Więc jeżeli nie macie ochoty na zabawę z ringami, wypróbujcie je bez nich.

A te Pancakes znajdziecie też w jadłospisie SŁODKI OBŁĘD dostępnym na sklepie https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/jadlospis-slodki-odlot/ Rozkosz dla fanów słodkości chcących zgubić przy okazji parę nadprogowych kilogramów.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami