Bigos z młodej kapusty kcal

Dietetyczny bigos z młodej kapusty

Składniki:

SKŁADNIKI BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY:

  • 500g młodej kapusty
  • duża marchew ok 100g
  • 200g piersi z kurczaka lub podudzi bez skóry lub wędzonego tofu
  • 10ml oliwy z oliwek
  • 12ml sosu sojowego
  • 10g mąki ziemniaczanej
  • 15g bulionu ze słoiczka Winiary lub 200ml własnego, domowego
  • 8ml octu winnego
  • 2-3 liście laurowe
  • gałka muszkatołowa
  • świeży koperek
  • ok 140g pieczywa żytniego (4 niewielkie kromki na 2 porcje) lub 400g młodych ziemniaczków (po 200g na porcje)

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Bigos z młodej kapusty kcal to sezonowy przepis na szybki i zdrowy obiad z 9 edycji mojego kultowego wyzwania Fit Foczki – Projekt Redukcja! Więcej o wyzwaniu możesz poczytać TUTAJ, a 10 jego już edycja we wrześniu 2023! A jeżeli szukasz sposobu na inny tradycyjny obiad w zdrowszej wersji odsyłam cię do mojego pysznego FIT SCHABOWEGO!

Jak zrobić dietetyczny bigos z młodej kapusty?

Zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny? A może kochasz tradycyjne obiady, ale szukasz na nie zdrowego przepisu? Bigos z młodej kapusty kcal na 100% posmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie! Jednogarnkowy obiad przygotujesz w 30 minut i możesz zrobić od razu 2-4 czy nawet 6 porcji.

Jak przyrządzić fit bigos z młodej kapusty

Ile kalorii ma chudy bigos?

Tradycyjny bigos z białej kapusty będzie miał więcej kalorii, około 600-700 w porcji w szczególności jeżeli będzie to bigos z młodej kapusty z boczkiem. Mój bigos z kapusty ma niecałe 500kcal w porcji! Wegetariański i wege bigos z młodej kapusty bez mięsa, a z tofu będzie miał jeszcze mniej bo ok 450kcal w porcji!

Czy bigos z młodej kapusty jest dietetyczny?

Jak najbardziej, będzie to doskonałe danie na odżywczych. Czy bigos z młodej kapusty można zrobić w słoikach? No pewnie!  Przygotuj wówczas większą porcję tego jednogarnkowego, zdrowego obiadu i działaj z wekowaniem! Możesz też go mrozić. A z czym podawać bigos z młodej kapusty? Najlepiej po prostu z żytnim pieczywem na zakwasie (lub orkiszowym) – wówczas mamy niski ładunek glikemiczny i będzie to świetne danie dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą! Druga pyszna wersja – bigos podaj z młodymi ziemniakami.

Jak przyprawić fit bigos?

Oprócz samego dość słonego bulionu oraz świeżego koperku (koniecznie!) polecam dodać sos sojowy, który świetnie pasuje do większości warzyw oraz gałkę muszkatołową! Można też dodać wędzoną paprykę albo kumin (kmin rzymski) wszystkie to przyprawy będą świetnie pasować! A jak zdobić bigos z białej młodej kapusty i z czego go zrobić?

Dietetyczny bigos z młodej kapusty

Jak przygotować bigos z młodej kapusty? Przepis

  1. Kapustę umyj i poszatkuj. Do szerokiego garnka wlej oliwę i zeszklij posiekaną w kosteczkę cebulę.
  2. Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu i chwilę razem podsmaż na średniej mocy pod przykryciem.
  3. Dodaj kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wymieszaj. Po 2-3 minutach podlej sosem sojowym.
  4. Bulion ze słoiczka wymieszaj z wrzątkiem 200ml.
  5. Wlej bulion, ocet, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj listek laurowy i odrobinkę ostrej papryki. Wymieszaj, przykryj i zagotuj na nisko/średniej mocy. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszaj.
  6. W filiżance wymieszaj mąkę z 30-40ml zimnej wody.
  7. Mąkę przełóż do garnka z kapustą, wymieszaj. Dodaj posiekany koperek (nie żałuj go!), wymieszaj i zagotuj tak jeszcze z 2 minuty.
  8. Każdą z porcji podawaj z pieczywem lub młodymi ziemniakami.

Walczysz o zdrowie i piękną sylwetkę? Koniecznie zajrzyj do moich przepisów i dietetycznych ebooków. Znajdziesz w nich ciekawe przepisy na szybkie i niskokaloryczne potrawy pełne smaku.

ZAPISZ SIĘ NA MÓJ NEWSLETTER, ZGARNIJ DARMOWE JADŁOSPISY, PRZEPISY I RABATY!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami