Bigos z młodej kapusty kcal to sezonowy przepis na szybki i zdrowy obiad z 9 edycji mojego kultowego wyzwania Fit Foczki – Projekt Redukcja! Więcej o wyzwaniu możesz poczytać TUTAJ, a 10 jego już edycja we wrześniu 2023! A jeżeli szukasz sposobu na inny tradycyjny obiad w zdrowszej wersji odsyłam cię do mojego pysznego FIT SCHABOWEGO!
BIGOS Z MŁODEJ BIAŁEJ KAPUSTY I KISZONEJ – ZDROWY PRZEPIS
Zdrowy i szybki obiad dla całej rodziny? A może kochasz tradycyjne obiady, ale szukasz na nie zdrowego przepisu? Bigos z młodej kapusty kcal na 100% posmakuje Tobie i całej Twojej rodzinie! Jednogarnkowy obiad przygotujesz w 30 minut i możesz zrobić od razu 2-4 czy nawet 6 porcji. Tradycyjny bigos z białej kapusty będzie miał więcej kalorii, około 600-700 w porcji w szczególności jeżeli będzie to bigos z młodej kapusty z boczkiem. Mój bigos z kapusty ma niecałe 500kcal w porcji! Wegetariański i wege bigos z młodej kapusty bez mięsa, a z tofu będzie miał jeszcze mniej bo ok 450kcal w porcji!
Czy bigos z młodej kapusty można zrobić w słoikach? No pewnie! Przygotuj wówczas większą porcję tego jednogarnkowego, zdrowego obiadu i działaj z wekowaniem! Możesz też go mrozić. A z czym podawać bigos z młodej kapusty? Najlepiej po prostu z żytnim pieczywem na zakwasie (lub orkiszowym) – wówczas mamy niski ładunek glikemiczny i będzie to świetne danie dla osób z insulinoopornością lub cukrzycą! Druga pyszna wersja – bigos podaj z młodymi ziemniakami.
BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY PRZYPRAWY
Oprócz samego dość słonego bulionu oraz świeżego koperku (koniecznie!) polecam dodać sos sojowy, który świetnie pasuje do większości warzyw oraz gałkę muszkatołową! Można też dodać wędzoną paprykę albo kumin (kmin rzymski) wszystkie to przyprawy będą świetnie pasować! A jak zdobić bigos z białej młodej kapusty i z czego go zrobić?
PRZEPIS NA BIGOS Z MŁODEJ KAPUSTY KCAL:
- Kapustę umyj i poszatkuj. Do szerokiego garnka wlej oliwę i zeszklij posiekaną w kosteczkę cebulę.
- Dodaj pokrojonego w kostkę kurczaka lub tofu i chwilę razem podsmaż na średniej mocy pod przykryciem.
- Dodaj kapustę oraz obraną i startą na tarce marchewkę. Wymieszaj. Po 2-3 minutach podlej sosem sojowym.
- Bulion ze słoiczka wymieszaj z wrzątkiem 200ml.
- Wlej bulion, ocet, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodaj listek laurowy i odrobinkę ostrej papryki. Wymieszaj, przykryj i zagotuj na nisko/średniej mocy. Gotuj pod przykryciem przez ok. 15 minut, w międzyczasie 1-2 razy zamieszaj.
- W filiżance wymieszaj mąkę z 30-40ml zimnej wody.
- Mąkę przełóż do garnka z kapustą, wymieszaj. Dodaj posiekany koperek (nie żałuj go!), wymieszaj i zagotuj tak jeszcze z 2 minuty.
- Każdą z porcji podawaj z pieczywem lub młodymi ziemniakami.