fbpx

PYSZNY KURCZAK CURRY Z WARZYWAMI

  • 20
  • 2
  • kcal 480
  • Węglowodany 40g
  • Białka 33g
  • Tłuszcze 31g

Składniki

  • ok 250g piersi z kurczaka zagrodowego
  •  150ml mleczka kokosowego 18-21% (karton, tłuste)
  • łyżka czerwonej pasty curry
  • kurkuma i ostra papryka
  • cebula + odrobina pora (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka oliwy
  •  fasolka szparagowa (u mnie mrożona)
  • papryka czerwona
  • ulubione przyprawy do kurczaka
  • ryż

Rozgrzej oliwę w woku lub na patelni. Dodaj sporą łyżkę pasty curry (zwróć uwagę przy jej zakupie na jej skład!) pokrojony czosnek, pól łyżeczki kurkumy i ostrej papryki. Po chwili dorzuć odrobinę pokrojonej cebulki i pora, przykryj i chwilkę podsmaż. W tym czasie umyj, pokrój i dopraw kurczaka. Ja dodałam do niego odrobinę słodkiego sosu chili i przyprawę do kurczaka. Dorzuć kurę do warzyw na patelni i chwilkę obsmaż z każdej strony. W tym czasie pokrój paprykę, a fasolkę ugotuj w lekko osolonym wrzątku, odcedź.  Gdy kurczak będzie dochodził zalej całość mleczkiem kokosowym, dorzuć ugotowaną fasolkę i paprykę i duś całość jeszcze chwilę pod przykryciem.

Podawaj z ugotowanym ryżem!

Całość jest PRZEPYCHA!! Gwarantuje!

P.S. Kalorie podałam na 1 porcję z 40g ryżu.

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj