Piekarnik nastawić na temperaturę 170 º C. Formę o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). W rondelku roztopić olej kokosowy, przestudzić i przelać do dużej miski. Oddzielić żółtak od białek. Żółtka dodać do oleju kokosowego wraz z mlekiem kokosowym, erytrolem, octem jabłkowym i ekstraktem z wanilii – wszystko wymieszać.
W osobnej misce wymieszać mąkę kokosową i ziemniaczaną, kakao i sól. Białka ubić na sztywną pianę pod koniec ubijania dodając sodę. Dodać je do ciasta. Gotowe ciasto przelać do przygotowanej tortownicy i włożyć do piekarnika na 40 minut.
Mleczko powinno być min 1 dobę w lodówce!! Otwórz puszkę z mleczkiem, odlej wodę. Śmietankę kokosową przełóż do miski i dobrze ubij mikserem, ale ręcznie! Dodaj erytrol. Ciasto ochłodzone przekrój na pół, posmaruj obie części od środka dżemem, między warstwy idzie nasz ubieta śmietanka kokosowa.
Składniki na polewę umieścić w rondelku i roztopić na małym ogniu. Polać ciasto i udekorować pozostałą zdrową śmietaną za pomocą np. worka cukierniczego.