Świąteczna Granola Piernikowa wjeżdża na salony! Szukałam pomysłu na świeżą żurawinę dostępną w grudniu, i domowa granola to idealny na nią pomysł! Oczywiście możecie nieco pozamieniać składniki i zrobić podwójną, dużą porcję, a nadmiarem obdarować najbliższych!
W sklepach oferta musli i granoli jest spora i można znaleźć taką, z bardzo dobrym składem! Jednak trzeba przyznać, że nie ma to jak domowe wyroby… Dodatkowo mamy tez kontrolę choćby nad ilością dodanego miodu, suszonych owoców (cukry proste i wysoki indeks glikemiczny) czy orzechów (oczywiście zdrowe! ale i wysoko kaloryczne więc warto nie szaleć z nich ilością).
WYKONANIE ŚWIĄTECZNA GRANOLA PIERNIKOWA – 10 małych porcji
- Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
- W małym garnuszku rozpuść masło.
- Wymieszaj w misce płatki, pokruszone orzechy, pestki, pokrojoną na pół żurawinę, przyprawy.
- Wyciągnij z wody daktyle, odsącz je delikatnie i pokrój. Do pozostałej po nich wody dodaj aromat waniliowy.
- Do miski z płatkami dodaj wodę po daktylach, miód, roztopione masło i erytrol. Wymieszaj całość.
- Płatki wysyp na całą powierzchnię blaszki do pieczenia z papierem, przykryj ją drugim płatem papieru (koniecznie by się nie przypaliła) i piecz 25 min w 180 stopniach. Dalej ściągnij górny papier, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 10 min.
- Po tym czasie wyciągnij granolę i WYSTUDŹ JĄ CAŁKOWICIE.
- Połam lub pokrusz pierniki i wymieszaj z pieczoną granolą. Przesyp do słoika, zamknij i wcinaj co rano np. z jogurtem! 😀
- P.S. Wychodzi ok 360g granoli czyli np. 8 porcji po ok 45g.
- P.S.2. Słoiki z granolą możesz przewiązać ładną, świąteczną wstążką i wręczyć na świąteczny prezent.
Jeszcze inny przepis na Domową Granolę z Jabłkiem na moim blogu znajdziecie W TYM WPISIE. A jeżeli kusi was dużo więcej takich przepisów za zdrowe śniadania lub przepisy na słodko, zerknijcie na strony mojego ŚNIADANIOBOOKA oraz JADŁOSPISU SŁODKI OBŁĘD!