świąteczna granola piernikowa przepis

ŚWIĄTECZNA GRANOLA PIERNIKOWA

Składniki:

  • 150g płatków owsianych górskich
  • 35g miodu lub syropu klonowego
  • 20g orzechów włoskich
  • 20g orzechów laskowych
  • 15g pestek dyni
  • 50g świeżej żurawiny
  • 35g świeżych daktyli
  • 35g erytrolu
  • 10g masła klarowanego
  • 15g przyprawy do piernika
  • 10g cynamonu
  • 6g kardamonu
  • 5 kropel aromatu waniliowego Funky Flavors (opcjonalnie)
  • 5 sztuk klasycznych pierników z lukrem (opcjonalnie)
  • 80ml wody po daktylach

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Świąteczna Granola Piernikowa wjeżdża na salony! Szukałam pomysłu na świeżą żurawinę dostępną w grudniu, i domowa granola to idealny na nią pomysł! Oczywiście możecie nieco pozamieniać składniki i zrobić podwójną, dużą porcję, a nadmiarem obdarować najbliższych!

W sklepach oferta musli i granoli jest spora i można znaleźć taką, z bardzo dobrym składem! Jednak trzeba przyznać, że nie ma to jak domowe wyroby… Dodatkowo mamy tez kontrolę choćby nad ilością dodanego miodu, suszonych owoców (cukry proste i wysoki indeks glikemiczny) czy orzechów (oczywiście zdrowe! ale i wysoko kaloryczne więc warto nie szaleć z nich ilością).

WYKONANIE ŚWIĄTECZNA GRANOLA PIERNIKOWA – 10 małych porcji

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. W małym garnuszku rozpuść masło.
  3. Wymieszaj w misce płatki, pokruszone orzechy, pestki, pokrojoną na pół żurawinę, przyprawy.
  4. Wyciągnij z wody daktyle, odsącz je delikatnie i pokrój. Do pozostałej po nich wody dodaj aromat waniliowy.
  5. Do miski z płatkami dodaj wodę po daktylach, miód, roztopione masło i erytrol. Wymieszaj całość.
  6. Płatki wysyp na całą powierzchnię blaszki do pieczenia z papierem, przykryj ją drugim płatem papieru (koniecznie by się nie przypaliła) i piecz 25 min w 180 stopniach. Dalej ściągnij górny papier, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 10 min.
  7. Po tym czasie wyciągnij granolę i WYSTUDŹ JĄ CAŁKOWICIE.
  8. Połam lub pokrusz pierniki i wymieszaj z pieczoną granolą. Przesyp do słoika, zamknij i wcinaj co rano np. z jogurtem! 😀
  9. P.S. Wychodzi ok 360g granoli czyli np. 8 porcji po ok 45g.
  10. P.S.2. Słoiki z granolą możesz przewiązać ładną, świąteczną wstążką i wręczyć na świąteczny prezent.

Jeszcze inny przepis na Domową Granolę z Jabłkiem na moim blogu znajdziecie W TYM WPISIE. A jeżeli kusi was dużo więcej takich przepisów za zdrowe śniadania lub przepisy na słodko, zerknijcie na strony mojego ŚNIADANIOBOOKA oraz JADŁOSPISU SŁODKI OBŁĘD!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami