świąteczna granola piernikowa przepis

ŚWIĄTECZNA GRANOLA PIERNIKOWA

Składniki:

  • 150g płatków owsianych górskich
  • 35g miodu lub syropu klonowego
  • 20g orzechów włoskich
  • 20g orzechów laskowych
  • 15g pestek dyni
  • 50g świeżej żurawiny
  • 35g świeżych daktyli
  • 35g erytrolu
  • 10g masła klarowanego
  • 15g przyprawy do piernika
  • 10g cynamonu
  • 6g kardamonu
  • 5 kropel aromatu waniliowego Funky Flavors (opcjonalnie)
  • 5 sztuk klasycznych pierników z lukrem (opcjonalnie)
  • 80ml wody po daktylach

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Świąteczna Granola Piernikowa wjeżdża na salony! Szukałam pomysłu na świeżą żurawinę dostępną w grudniu, i domowa granola to idealny na nią pomysł! Oczywiście możecie nieco pozamieniać składniki i zrobić podwójną, dużą porcję, a nadmiarem obdarować najbliższych!

W sklepach oferta musli i granoli jest spora i można znaleźć taką, z bardzo dobrym składem! Jednak trzeba przyznać, że nie ma to jak domowe wyroby… Dodatkowo mamy tez kontrolę choćby nad ilością dodanego miodu, suszonych owoców (cukry proste i wysoki indeks glikemiczny) czy orzechów (oczywiście zdrowe! ale i wysoko kaloryczne więc warto nie szaleć z nich ilością).

WYKONANIE ŚWIĄTECZNA GRANOLA PIERNIKOWA – 10 małych porcji

  1. Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut.
  2. W małym garnuszku rozpuść masło.
  3. Wymieszaj w misce płatki, pokruszone orzechy, pestki, pokrojoną na pół żurawinę, przyprawy.
  4. Wyciągnij z wody daktyle, odsącz je delikatnie i pokrój. Do pozostałej po nich wody dodaj aromat waniliowy.
  5. Do miski z płatkami dodaj wodę po daktylach, miód, roztopione masło i erytrol. Wymieszaj całość.
  6. Płatki wysyp na całą powierzchnię blaszki do pieczenia z papierem, przykryj ją drugim płatem papieru (koniecznie by się nie przypaliła) i piecz 25 min w 180 stopniach. Dalej ściągnij górny papier, zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 10 min.
  7. Po tym czasie wyciągnij granolę i WYSTUDŹ JĄ CAŁKOWICIE.
  8. Połam lub pokrusz pierniki i wymieszaj z pieczoną granolą. Przesyp do słoika, zamknij i wcinaj co rano np. z jogurtem! 😀
  9. P.S. Wychodzi ok 360g granoli czyli np. 8 porcji po ok 45g.
  10. P.S.2. Słoiki z granolą możesz przewiązać ładną, świąteczną wstążką i wręczyć na świąteczny prezent.

Jeszcze inny przepis na Domową Granolę z Jabłkiem na moim blogu znajdziecie W TYM WPISIE. A jeżeli kusi was dużo więcej takich przepisów za zdrowe śniadania lub przepisy na słodko, zerknijcie na strony mojego ŚNIADANIOBOOKA oraz JADŁOSPISU SŁODKI OBŁĘD!

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami