Umyj całą główkę kalafiora i nagrzej piekarnik do 180 stopni. Dużym nożem przekrój ją na pół i wytnij 2-3 grube plastry grubości ok 1,5-2cm (tak jak na drugim zdjęciu. Oliwę wymieszaj z papryką ostrą oraz wędzoną i kurkumą. Plastry kalafiora ułóż na blaszce do pieczenia na papierze i pędzelkiem nasmaruj z obydwu stron oliwą z przyprawami oraz posól. Całość leci do pieca na ok 20-25 min. W tym czasie ugotuj groszek w osolonej wodzie. Odcedź, dodaj łyżkę Creamo lub masła i zblenduj na puree. Sos – wymieszaj jogurt z tahini lub masłem orzechowym, przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą oraz łyżeczką soku z cytryny – idealnie pasuje do naszego kalafiora.
Puree rozłóż na talerzu, na nim ułóż plastry pieczonego kalafiora, na górę wędruje jajko poche lub sadzone jeżeli nie masz wprawy z jajkami po benedyktyńsku, pestki granatu oraz świeża nać pietruszki