Otaczamy podudzia w proszku wymieszanym z solą. Te dwa związki razem wyciągną ze skórki wilgoć, zostawiając skórkę chrupką i zbrązowioną. Dodatek proszku do pieczenia zmienia poziom pH w skórce i sprawia, że aminokwasy, peptydy i białka rozpadają się szybciej, a skórka staje bardziej chrupka. Dalej dopraw pieprzem cytrynowym, wędzoną papryką i przyprawą do kurczaka. Rozgrzej piec do 180 stopni, wyłóż mięso na natłuszczony papier do pieczenia i najlepiej odstaw drób na min pół godziny. Dalej wstaw mięso do pieca na 20 min, po tym czasie obróć podudzia na druga stronę i piecz kolejne 20 min.
Marynata – wymieszaj sos tabasco z sokiem z cytryny, oliwą, miodem.
Sosy – rozgnieć awokado, dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i pozostałe składniki. Przełóż do miseczki. Wymieszaj wszystkie składniki drugiego sosu.
Upieczone udka oblej i obtocz w marynacie z tabasco. Podawaj z sosami.
P.S. Idealnie nadadzą się do tego frytki z batata z tego przepisu! TUTAJ