DSC_8508a

PRZEKOZACKA PIZZA Z BATATA Z KREWETKAMI

Składniki:

  • pół dużego batata (ok 300g)
  • ok 80g mąki bezglutenowej – u mnie gryczana
  • przecier pomidorowy (domowy)
  • przyprawy do pizzy
  • dodatki – u mnie krewetki, szpinak, pomidorki, czosnek

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Pizza wychodzi mega! Banalnie prosta, szybka, bezglutenowa, bezmleczna i bez jajek więc super opcja dla alergików 🙂 No i super przedtreningówka! 😛

Batata obrałam, pokroiłam w plastry i wrzuciłam do piekarnika 210 stopni, ok 20-25 min (aż będą miękkie). Bataty chwile przestudziłam, wrzuciłam do miski, dodałam ok 60g mąki i lepiłam ciasto jak na pierogi. Do ciasta dodałam łyżke przecieru pomidorowego domowego, sól, bazylie oregano i ostrą paprykę.  Ciasto jeszcze trochę się kleiło do rąk więc podsypałam jeszcze delikatnie mąką. Z ciasta ulepiłam kulkę (nie powinna się kleić do rąk). Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia spryskanym olejem lub ręką rozgnieść na pizze. W cieście zrobić nakłucia widelcem, całość do pieca 210 stopni ok 10-15 min. W tym czasie podgrzełam na patelni szpinak z ząbkiem czosnku i przyprawami, dalej krewetki. Po 15 min wyciągnęłam pizze z pieca, posmarowałam przecierem z przyprawami, no to szpinak, pomidorki i krewetki. Całość jeszcze raz do pieca na ok 15 min i gotowe!!!

Samo ciasto do pizzy bez dodatków to 405kcal. Robiłam też wersje z zielonym pesto, łososiem i warzywami lub sos pomidorowy, wcześniej podsmażony krótko kurczak i warzywa 🙂

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami