Pizza wychodzi mega! Banalnie prosta, szybka, bezglutenowa, bezmleczna i bez jajek więc super opcja dla alergików 🙂 No i super przedtreningówka! 😛
Batata obrałam, pokroiłam w plastry i wrzuciłam do piekarnika 210 stopni, ok 20-25 min (aż będą miękkie). Bataty chwile przestudziłam, wrzuciłam do miski, dodałam ok 60g mąki i lepiłam ciasto jak na pierogi. Do ciasta dodałam łyżke przecieru pomidorowego domowego, sól, bazylie oregano i ostrą paprykę. Ciasto jeszcze trochę się kleiło do rąk więc podsypałam jeszcze delikatnie mąką. Z ciasta ulepiłam kulkę (nie powinna się kleić do rąk). Ciasto rozwałkować na papierze do pieczenia spryskanym olejem lub ręką rozgnieść na pizze. W cieście zrobić nakłucia widelcem, całość do pieca 210 stopni ok 10-15 min. W tym czasie podgrzełam na patelni szpinak z ząbkiem czosnku i przyprawami, dalej krewetki. Po 15 min wyciągnęłam pizze z pieca, posmarowałam przecierem z przyprawami, no to szpinak, pomidorki i krewetki. Całość jeszcze raz do pieca na ok 15 min i gotowe!!!
Samo ciasto do pizzy bez dodatków to 405kcal. Robiłam też wersje z zielonym pesto, łososiem i warzywami lub sos pomidorowy, wcześniej podsmażony krótko kurczak i warzywa 🙂