PRZEKOZACKA PIZZA Z BATATA Z KREWETKAMI

Sk艂adniki

  • p贸艂 du偶ego batata (ok 300g)
  • ok 80g m膮ki bezglutenowej – u mnie gryczana
  • przecier pomidorowy (domowy)
  • przyprawy do pizzy
  • dodatki – u mnie krewetki, szpinak, pomidorki, czosnek

UDost臋pnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Pizza wychodzi mega! Banalnie prosta, szybka, bezglutenowa, bezmleczna i bez jajek wi臋c super opcja dla alergik贸w 馃檪 No i super przedtrening贸wka! 馃槢

Batata obra艂am, pokroi艂am w plastry i wrzuci艂am do piekarnika 210 stopni, ok 20-25 min (a偶 b臋d膮 mi臋kkie). Bataty chwile przestudzi艂am, wrzuci艂am do miski, doda艂am ok 60g m膮ki i lepi艂am ciasto jak na pierogi. Do ciasta doda艂am 艂y偶ke przecieru pomidorowego domowego, s贸l, bazylie oregano i ostr膮 papryk臋. 聽Ciasto jeszcze troch臋 si臋 klei艂o do r膮k wi臋c podsypa艂am jeszcze delikatnie m膮k膮. Z ciasta ulepi艂am kulk臋 (nie powinna si臋 klei膰 do r膮k). Ciasto rozwa艂kowa膰 na papierze do pieczenia spryskanym olejem lub r臋k膮 rozgnie艣膰 na pizze. W cie艣cie zrobi膰 nak艂ucia widelcem, ca艂o艣膰 do pieca 210 stopni ok 10-15 min. W tym czasie podgrze艂am na patelni szpinak z z膮bkiem czosnku i przyprawami, dalej krewetki. Po 15 min wyci膮gn臋艂am pizze z pieca, posmarowa艂am przecierem z przyprawami, no to szpinak, pomidorki i krewetki. Ca艂o艣膰 jeszcze raz do pieca na ok 15 min i gotowe!!!

Samo ciasto do pizzy bez dodatk贸w to 405kcal. Robi艂am te偶 wersje z zielonym pesto, 艂ososiem i warzywami lub sos pomidorowy, wcze艣niej podsma偶ony kr贸tko kurczak i warzywa 馃檪

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I M艁ODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam si臋 Olga Lewandowska i jestem dietetyczk膮 kliniczn膮 oraz blogerk膮 kulinarn膮. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach spo艂eczno艣ciowych ucz臋 ludzi jak przy pomocy gotowania i od偶ywiania poprawia膰 swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetk臋. Przez moich podopiecznych jestem nazywana 鈥濩zarodziejk膮鈥, a to dlatego, 偶e w mojej kuchni i dietach pacjent贸w dzieje si臋 magia! Moje jad艂ospisy w 偶aden spos贸b nie przypominaj膮 鈥瀌iet odchudzaj膮cych鈥 w stereotypowym uj臋ciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany 偶ywieniowe. Dietetyka od zawsze by艂a moj膮 pasj膮. Z tej pasji zrodzi艂a si臋 kolejna 鈥 gotowanie:) Mie膰 pasj臋 w 偶yciu 鈥 co艣 pi臋knego:) 呕y膰 t膮 pasj膮 鈥 co艣 najpi臋kniejszego:) Pogodzi膰 kilka pasji w jedn膮 鈥 nieocenione!

.