PIZZA NA SPODZIE Z DYNII

Składniki

SPÓD:

  • DYNIA HOKKAIDO
  • MĄKA GRYCZANA OK 8-9 ŁYŻEK
  • JAJKO
  • OLIWA
  • SOS POMIDOROWY
  • PRZYPRAWY DO PIZZY

DODATKI DOWOLNE NP.

  • ŁOSOŚ
  • POMIDORKI
  • OLIWKI
  • JARMUŻ/SZPINAK

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Pamiętacie przepis na pizze z batatów? Znajdziecie go TUTAJ Jest to zdecydowanie mój nr jeden, ale tym razem coś dla fanów dyni 🙂 Uwielbiam! Chłonę kilogramami! Płaczę na myśl, że to już końcówka sezonu!! 🙁 Więc korzystajcie póki jeszcze możecie! Przepis jest wysokowęglowodanowy, w zależności od dodatków można posiłek wzbogacić w pełnowartościowe białko (pizza z indykiem, łososiem, krewetkami), przez co jest to rewelacyjny posiłek przed czy po treningowy.  Uwaga dla osób z IO, gdyż dynia ma wysokie IG, co w kontekście posiłku potreningowego akurat jest plusem 😉

Dynię pokrój na ćwiartki (ja miałam taką raczej małą), te przekrój grubym nożem jeszcze na pół. Wydrąż pestki, nie musisz obierać skórki w przypadku dyni hokkaido. Warzywo połóż na folii spryskanej oliwą i do pieca na ok 20-25 min 180 stopni do miękkości. Dynia jest upieczona gdy skórka jest mięciutka (sprawdzamy widelcem). Wyciągnij dynie i przestudź (szybka akcja – na balkon 😉 Przełóż dynię do miski, wbij jajko, łyżka oliwy i zblenduj na puree. Następnie dodaj mąkę gryczaną , na początku ok 7 łyżek , wymieszaj początkowo łopatką, później ręką. Jeżeli ciasto bardzo się lepi dodaj kolejną łyżkę mąki. U mnie było to ok 9-10 łyżek, ale to zależy po prostu od wielkości waszej dyni. dodaj przyprawy – u mnie ostra papryka, tymianek, przyprawy do pizzy i sól. Folię do pieczenia wysmaruj oliwą/olejem. Przeprósz jeszcze „kulę” ciasta z każdej strony mąką i połóż ją na folii. Do formowania ciasta nie używałam wałka tylko po prostu zrobiłam to rękoma. Ciasto ma mieć ok 1 cm (moje było ciut za grube). Porób w cieście dziury widelcem. Pizza do pieca na ok 15 min 180 stopni.

Przecier pomidorowy doprawiłam solą himalajską, świeżą bazylią, oregano i chili. Po 15 min wyciągnęłam pizze, posmarowałam sosem, no to jarmuż, pomidorki, oliwki, łosoś i znów do pieca na ok 10 min.

GOTOWE!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.