pieczona owsianka z twarogiem

PIECZONA OWSIANKA Z TWAROGIEM I RABARBAREM

Składniki:

  • 50g płatków owsianych
  • 125g chudego sera białego
  • 40g jogurtu typu skyr + 60g do podania
  • jajko
  • erytrol
  • aromat waniliowy
  • cynamon
  • ok 150g rabarbaru

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Owsianka – nudna breja czy sposób na niebanalne śniadanie? Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz! Pieczona owsianka z twarogiem i rabarbarem to doskonały pomysł na pyszne, wysokobiałkowe i pożywne śniadanie. Do nudnej brei zdecydowanie jej daleko! Pieczona owsianka smakuje niemalże jak ciasto. Dodatkowo wyciągasz ją prosto z piekarnika, więc zapachy rozejdą się po całej kuchni albo i mieszkaniu. Jak nie masz rano apetytu, to ta owsianka z pewnością to odmieni!

Ten przepis zrobiłam w sezonie na rabarbar. Jak tylko będzie – polecam przetestować Ci dokładnie taką formę podania. W pozostałych sezonach możesz podać owsiankę z innymi duszonymi owocami, np. śliwkami, jabłkami albo gruszką. Doskonale nada się także sos z owoców leśnych albo po prostu świeże owoce jagodowe. Zimny jogurt podany na wierzch owsianki da efekt jak gałka lodów na ciepłej szarlotce 😉 Jeśli potrzebujesz sporej dawki słodyczy, możesz wybrać skyr smakowy, np. waniliowy.

Pieczoną owsiankę możesz też przygotować jako drugie śniadanie lub podwieczorek i zjeść połowę. Ta owsianka doskonale smakuje także na zimno, więc drugą połowę wystarczy przechować. Później możesz ją podgrzać lub też nie – jak wolisz 🙂 Dlatego bez problemu na śniadanie możesz przygotować ją poprzedniego dnia lub po prostu przygotować ją w weekend, gdy masz więcej czasu.

WYKONANIE – PIECZONA OWSIANKA Z TWAROGIEM I RABARBAREM

1. Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do mniejszego garnuszka i podduś chwilkę, dosłownie 4 min pod przykryciem z łyżeczką wody. Dodaj trochę erytrolu i cynamonu, wanilii.
2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj rozmącone jajka, erytrol i 40g jogurtu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Następnie wsyp płatki oraz 3/4 naszego lekko podduszonego rabarbaru, raz jeszcze delikatnie wymieszaj. Część owoców zostawiamy do dekoracji.
4. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij je uzyskaną masą i zapiekaj około 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
5. Na gotową już owsiankę leci jeszcze pozostała część skyra lub serek Bieluch i reszta rabarbaru!

Jeśli uwielbiasz słodkie śniadania, na pewno spodobają Ci się moje pozostałe przepisy. Na blogu znajdziesz przepis na kanapki monte, krem orzechowo-cynamonowy z tofu i jabłkiem albo naleśniki orkiszowe z ricottą i jagodami. Ale to nie wszystko! Z myślą o tych, co uwielbiają słodkie posiłki, przygotowałam jadłospis Słodki Odlot i Ciastobook. Jestem pewna, że przepisy w nich zawarte przypadną Ci do gustu 🙂

 

jadłospis słodki odlot ciastobook

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami