Owsianka – nudna breja czy sposób na niebanalne śniadanie? Wszystko zależy od tego, jak ją przygotujesz! Pieczona owsianka z twarogiem i rabarbarem to doskonały pomysł na pyszne, wysokobiałkowe i pożywne śniadanie. Do nudnej brei zdecydowanie jej daleko! Pieczona owsianka smakuje niemalże jak ciasto. Dodatkowo wyciągasz ją prosto z piekarnika, więc zapachy rozejdą się po całej kuchni albo i mieszkaniu. Jak nie masz rano apetytu, to ta owsianka z pewnością to odmieni!
Ten przepis zrobiłam w sezonie na rabarbar. Jak tylko będzie – polecam przetestować Ci dokładnie taką formę podania. W pozostałych sezonach możesz podać owsiankę z innymi duszonymi owocami, np. śliwkami, jabłkami albo gruszką. Doskonale nada się także sos z owoców leśnych albo po prostu świeże owoce jagodowe. Zimny jogurt podany na wierzch owsianki da efekt jak gałka lodów na ciepłej szarlotce 😉 Jeśli potrzebujesz sporej dawki słodyczy, możesz wybrać skyr smakowy, np. waniliowy.
Pieczoną owsiankę możesz też przygotować jako drugie śniadanie lub podwieczorek i zjeść połowę. Ta owsianka doskonale smakuje także na zimno, więc drugą połowę wystarczy przechować. Później możesz ją podgrzać lub też nie – jak wolisz 🙂 Dlatego bez problemu na śniadanie możesz przygotować ją poprzedniego dnia lub po prostu przygotować ją w weekend, gdy masz więcej czasu.
WYKONANIE – PIECZONA OWSIANKA Z TWAROGIEM I RABARBAREM
1. Rabarbar obierz i pokrój na mniejsze kawałki. Wrzuć do mniejszego garnuszka i podduś chwilkę, dosłownie 4 min pod przykryciem z łyżeczką wody. Dodaj trochę erytrolu i cynamonu, wanilii.
2. Twaróg rozgnieć widelcem, dodaj rozmącone jajka, erytrol i 40g jogurtu. Wszystko dokładnie wymieszaj.
3. Następnie wsyp płatki oraz 3/4 naszego lekko podduszonego rabarbaru, raz jeszcze delikatnie wymieszaj. Część owoców zostawiamy do dekoracji.
4. Naczynie do zapiekania wyłóż papierem do pieczenia. Wypełnij je uzyskaną masą i zapiekaj około 25 minut w nagrzanym do 180 st. C piekarniku.
5. Na gotową już owsiankę leci jeszcze pozostała część skyra lub serek Bieluch i reszta rabarbaru!
Jeśli uwielbiasz słodkie śniadania, na pewno spodobają Ci się moje pozostałe przepisy. Na blogu znajdziesz przepis na kanapki monte, krem orzechowo-cynamonowy z tofu i jabłkiem albo naleśniki orkiszowe z ricottą i jagodami. Ale to nie wszystko! Z myślą o tych, co uwielbiają słodkie posiłki, przygotowałam jadłospis Słodki Odlot i Ciastobook. Jestem pewna, że przepisy w nich zawarte przypadną Ci do gustu