PANCAKE Z MĄKI MIGDAŁOWEJ Z MASŁEM

Składniki:

  • 3 łyżki mąki migdałowej
  • 1 całe jajo + 1 białko
  • proszek do pieczenia
  • erytrol
  • mleczko kokosowe
  • owoce mrożone
  • opcjonalnie: chia, wiórki kokosowe, izolat
  • olej kokosowy do smażenia

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Mój pierwszy raz z mąką migdałową 🙂 Jeżeli chodzi o dietę/posiłki low carb wypada znacznie lepiej niż kokosowa (mniej węglowodanów), aczkolwiek należy pamiętać, że orzechów i nasion nie powinniśmy poddawać obróbce termicznej (nienasycone kwasy tłuszczowe łatwo mogą się utlenić i zmienić swoją konfigurację na TRANS). Smażenie pancake trwa jednak krótko, więc myślę, że nie ma co popadać w paranoję;)

Ubijamy 2 białka na sztywno, dodajemy łyżkę erytrolu, pół łyżeczki sody oczyszczonej, łyżkę masła klarowanego, opcjonalnie dodatki: łyżka izolatu smakowego (u mnie kokosowy), 2 łyżeczki wiórek kokosowych (polecam wcześniej zalać je na 5 min wrzątkiem), łyżeczka chia i wszystko mieszamy. Dodajemy żółtko, można też dodać np. pół rozgniecionego banan. Na końcu dodajemy mąkę, kilka obrotów miksera i ciasto gotowe. Rozgrzewamy olej kokosowy lub masło klarowane na patelni i wykładamy pancake. Moja metoda jest taka: na rozgrzaną patelnie wykładam pierwszą połowę ciasta (4 placuszki wyjdą). Są one dosyć „cieńkie”. Po ok 2 min, gdy ciasto zaczyna się powoli ścinać wykładam na placuszki kolejną porcję ciasta. Gdybym wyłożyła całość od razu, placki rozlałyby się, a tak mają fajny kształt  są puszyste 🙂 Smażymy z obu stron.

U mnie polewa – mleko lub mleczko kokosowe (pełnotłuste lub light, polecam marka Real Thai) zblendowane z owocami leśnymi mrożonymi i z erytrolem. Wychodzi pyszny sorbet owocowy.

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami