Czym różnią się nachosy z tortilli od gotowych nachosów z paczki? Minusem gotowców jest mała możliwość kontroli ich składu. Oczywiście w idealnym świecie moglibyśmy zrobić nachosy z domowej, własnoręcznie wałkowanej tortilli, jednak mierzmy siły na zamiary! Choć do zrobienia nachosów potrzeba dosłownie kilku składników: mąki, oleju i przypraw, sklepowe gotowce zwykle zawierają ich dużo więcej. Najczęściej są bardzo kaloryczne za sprawą dużej ilości dodanego tłuszczu. Jak to zwykle bywa w przypadku słonych przekąsek, dodatek soli również jest przesadzony. Robiąc nachosy samodzielnie możesz osiągnąć idealny kompromis pomiędzy rekreacyjną przekąską a zdrowym posiłkiem. Uzyskasz dokładnie taki smak, jak chcesz dzięki ulubionym przyprawom! Jaki jest jeszcze plus idealnych nachosów z tortilli? Możesz zrobić dokładnie taką porcję, jaką planujesz zjeść i reszta paczki nie będzie Cię kusić 😉
Do podania takich nachosów polecam Ci pastę, która uzupełni ten posiłek w białko. Może to być pasta warzywna na bazie strączków, np. hummus czy pasta z pieczonej papryki i soczewicy. Świetnie sprawdzi się także sos czosnkowy na bazie jogurtu. Dzięki takiemu dodatkowi posiłek nasyci Cię na dłużej! Te nachosy są idealne do chrupania, gdy oglądasz Netflixa lub chcesz podać przekąskę swoim gościom.
WYKONANIE – NACHOSY Z TORTILLI
1. Wymieszaj oliwę z przyprawami (nie szalej z ostrą papryką).
2. Tortillę przy pomocy pędzelka posmaruj oliwą.
3. Przetnij ją na pół i dalej na pół – w sumie 8 części.
4. Tortilla leci do pieca nagrzanego na 190 stopni na zaledwie 8 minut! Nie trzymaj nachosów za długo w piekarniku, bo łatwo je spalić.
5. Serwuj z pastą np. hummusem, pastą z pieczonej papryki, pastą z batatów. Jeśli zależy Ci na wyższej zawartości białka, możesz przygotować też domowy sos czosnkowy na bazie wysokoproteinowego jogurtu typu skyr.
Szukasz przepisów na smaczne i niebanalne przekąski? Z pewnością spodobają Ci się frytki z batatów z wegańskim majonezem albo spring rollsy ryżowe z łososiem. A jeśli poszukujesz prostych przekąsek na co dzień (drugie śniadanie czy podwieczorek), mnóstwo pomysłów znajdziesz w moich jadłospisach – do wyboru masz jadłospisy redukcyjne, dla insulinoopornych czy bez nabiału. Z pewnością znajdziesz coś dla siebie 🙂