Makaron z Krewetkami w sosie z pieczonego czosnku to jeden z obiadów z jadłospisów wyzwania Fit Foczki edycja nr 5! Więcej o tym fenomenalnym wyzwaniu podczas którego możesz nauczyć się zdrowo gotować odżywiać, zredukować wagą oraz poczuć się lepiej możesz poczytać TUTAJ: https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/fit-foczki-vol-5/ Wyzwanie organizuje 3 razy w roku – w styczniu, maju oraz we wrześniu więc wyczekuj już kolejnej edycji! Bo ten przepis na obiad podbił zdjęcia moich foczek… Na dole podrzucam ci ich recenzje 😀 A jest ich w tej edycji aż 109!
Czy wiesz, że po odpowiednim upieczeniu czosnek staje się kremowy, aromatyczny, ale już nie tak ostry? I nieco orzechowy? Wówczas stanowi idealną bazę właśnie do sosów, smarowideł czy masła… Sprawdź niżej jak go upiec i odkryj zupełnie nowe oblicze tego warzywa! A ile ma walorów zdrowotnych!
Dodatkowo makaron ryżowy – niski indeks glikemiczny! Krewetki – pełnowartościowe białko, niska kaloryczność i szybki sposób przygotowania. Jednym zdaniem: Makaron z Krewetkami w sosie z pieczonego czosnku to obiad idealny!
WYKONANIE MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE Z PIECZONEGO CZOSNKU:
1. Rozgrzej piec do 220 stopni. Od całej, nieobranej, dużej główki czosnku odetnij górną część tak, aby odsłonić ząbki (czyli odkrajamy tak ok 1/6 góry by widzieć ząbki). Teraz zawiń czosnek w folię do pieczenia i piecz ok 30 min. Film z wykonania przepisu znajdziesz TUTAJ: FILM MAKARON Z KREWETKAMI W SOSIE Z PIECZONEGO CZOSNKU
2. Ugotuj makaron zgodnie z instrukcją z opakowania, odcedź i przelej zimną wodą.
3. Krewetki rozmroź, jeżeli maja pancerze obierz (pamiętaj że ważymy po rozmrożeniu). Posiekaj cebulę, cukinia w talarki i na pół.
4. Rozgrzej oliwę. Podsmaż pod przykryciem cebulę i cukinię i smaż pod przykryciem. Gdy cukinia zmięknie dorzuć krewetki, sól, pieprz i smaż ok 5-6 min (krewetki więcej nie potrzebują)
5. Teraz dodaj Creamo, odrobinę bulionu, 50ml wody, sos sojowy. Odwiń też nasz upieczony czosnek i wyciśnij jego całą mięciutką już zawartość na patelnię (UWAGA! będzie on gorący więc ciężko go wycisnąć dłonią; zróbcie to więc w rękawicy lub przyciśnijcie go nożem na desce lub wystudźcie wcześniej).
6. Wymieszajcie do połączenia sosu z czosnkiem, dodajcie makaron i natkę pietruszki, ponownie wymieszajcie i gotowe!
P.S. Aż cała duża główka czosnku?! Spokojnie! Dobrze upieczony czosnek jest łagodny w smaku, lekko orzechowy.
A jeżeli nie liczysz kalorii – ja bym jeszcze na koniec dodała parmezan lub płatki drożdżowe nieaktywne!
RECENZJE DANIA OD UCZESTNICZEK WYZWANIA FIT FOCZKI VOL. 5 :
A więcej takich pysznych przepisów, nawet na diecie redukcyjnej, znajdziesz w moich gotowych jadłospisach na sklepie oraz w ebooku z 50ma przepisami na pyszne i proste obiady OBIADOBOOK!
https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/obiadobook-vol-2/