KETOGENICZNA TARTA (CIASTO/TORT)

Składniki:

Spód:

  • 200g migdałów
  • 4 łyżki siemienia lnianego
  • 120g wiórek kokosowych
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki oleju kokosowego + drugie tyle
  • erytrol do posłodzenia

Krem kokosowy:

  • puszka mleczka kokosowego tłustego
  • gorzka czekolada 99%Lindt
  • ekstrakt waniliowy
  • erytrol
  • opcjonalnie maliny/borówki
  • opcjanalnie żelatyna

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Dostałam misję specjalną – zrobić keto torta dla koleżanki na diecie ketogenicznej + protokół autoimmunologiczny 😀 Nie musze chyba pisać, że ilość składników, które mogłam użyć eeeekstremalnie ograniczona 😛 I oczywiście bez jaj. Opowiem wam jak wyczarowałam Keto ciasto, jak najpierw byłam pewna, że pójdzie do kosza, a potem uratowałam sytuacje! 😛 No tak tak…

Spód: blendujemy drobno wszystkie składniki,  otrzymaną kruchą masę wykładamy palcami na spód naczynia do tarty (u mnie wyłożone folią, spryskane olejem), robimy w cieśnie dziurki widelcem i pieca na ok 15 min 180 stopni. UWAGA! W oryginalnym przepisie do spodu szło jeszcze 50g daktyli namoczonych i to te daktyle trzymały ten spód… U mnie skończyło się tak, że ciasto po wyjęciu z pieca meeeega się kruszyło i nie nadawało się do niczego. Co tu zrobić? Rozpuściłam olej kokosowy ok 4 łyżek i polałam nim spód ciasta. Całość wsadziłam do zamrażalnika na ok 30 min (olej kokosowy gdy stężał związał spód:) W tym czasie zaczęłam robić śmietane…

Podobno gdy użyjemy schłodzonego, tłustego mleczka kokosowego (to o stałej konsystencji) i będziemy je ubijać (bez części płynnej) max 5 min wyjdzie nam bita śmietana kokosowa. Mi nie wyszła 😀 Co tu zrobić 2? Urodziny za 2h! Żelatyna! Do w połowie ubitej śmietany dodałam rozpuszczone w odrobinie wrzątki 2 łyżeczki żelatyny i oczywiście erytrol. Całość wylałam na spód tarty i do zamrażarnika na ok 1,5h.

Wyszło!! Na górę starłam gorzką czekoladę Lindt 99% i wyłożyłam owoce leśne dla osób, które na kto nie są (czyli reszty:P). Wyszło pycha:) Podobno lepsze niż standardowe 🙂

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami