GOFRY Z BATATÓW

Składniki:

  • średni batat
  • 2-3 łyżki mąki (u mnie kasztanowa, polecam też gryczaną)
  • 1 jajko
  • cynamon
  • ekrtrakt waniliowy
  • erytrol
  • woda
  • olej kokosowy do gofrownicy
  • dodatki – np. śmietanka kokosowa, borówki, migdały

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Batata  obrać i pokroić, posypać solidnie cynamonem. Na patelni posmarowanej olejem kokosowym podsmażyć batat z cynamonem.  Dodać wodę, ok 170-200ml i gotować pod przykryciem przez około 7 minut. Po tym czasie bataty przenieść do miski, zblendować, dorzucić roztrzepane jajko, mąkę, ekstrakt waniliowy, erytrol opcjonalnie. Wymieszać delikatnie wszystkie składniki. Gofrownicę natłuścić niewielką ilością oleju kokosowego, rozgrzać i wlać masę. Czas pieczenia jest dużo dłuższy niż w przypadku standardowych gofrów, nawet 20-30 min!

Mi wyszły 4 gofry 🙂

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami