Fit panna cotta to odchudzony przepis na tradycyjny włoski deser. Oczywiście nie ma nic złego, żeby raz na jakiś czas zjeść wersję klasyczną na śmietanie i cukrze. Jeśli jednak zależy nam na wspieraniu sylwetkowych czy zdrowotnych celów i chcemy, by takie desery częściej pojawiały się w naszym menu – fit wersja będzie doskonała! Zarówno jako przepyszny deser do niedzielnej kawki, jak i podwieczorek w ciągu tygodnia. Możesz też zachwycić nim podniebienie swoich gości – będą zadowoleni!
Czym różni się panna cotta w wersji fit od tej tradycyjnej? Zamienniki, jakie zastosowałam, pozwoliły na uzyskanie niskokalorycznego deseru. Wersja podstawowa ma niecałe 180kcal, z dodatkami wyjdzie około 250kcal na porcję. Na taki deser znajdzie się miejsce spokojnie nawet na diecie redukcyjnej! Fit panna cotta ma wyższą zawartość białka, dzięki czemu syci na dłużej i możemy potraktować ją jako osobny sycący posiłek, np. podwieczorek. W codziennej diecie często białko jest tym niedoborowym składnikiem, dlatego dodatkowe „dobiałczenie” izolatem może być pomocne. Do słodzenia używamy erytrolu, który w przeciwieństwie do cukru nie powoduje gwałtownego wyrzucenia insuliny we krwi. Dlatego po takim deserze nie będzie Ci się automatycznie chciało spać 🙂
Można powiedzieć – same plusy! Pozostaje więc… spróbować tego pysznego deseru! Przygotowałam 3 różne warianty smakowe. Z podanych składników przygotujesz 3 porcje deseru, każdy z innymi dodatkami. Możesz też podzielić ilość składników przez 3, by uzyskać jedną porcję. Z doświadczenia powiem, że lepiej zrobić od razu więcej porcji, by podzielić się z innymi lub mieć na kolejne dni. To co, który wariant wybierasz – mango, wiśnia, matcha czy wszystkie?
WYKONANIE – FIT PANNA COTTA
1. Wszystkie składniki poza białkiem wrzuć do rondelka i podgrzewaj, mieszając, by rozpuścić żelatynę.
2. Gdy mleko jest już gorące, ale jeszcze się nie zagotowało, przelej je do wysokiego naczynia i zblenduj z białkiem (możesz to zrobić też bezpośrednio w garnku, ale ostrzegam – będzie pryskać!).
3. Teraz 1/3 masy wlewam do pojemniczka na deser i wkładam do lodówki.
4. Drugą 1/3 wlewam ponownie do garnka, dodaje do niej 50-60ml pulpy z mango, jeszcze 1-2g żelatyny, chwilkę podgrzewam, przelewam do drugiego naczynia i tez do lodówki.
5. Ostatnią 1/3 pozostawioną w naczynia do blendowania miksuje ponownie z łyżką matcha. Przelewam do naczynia i do lodówki!
6. Deser stężeje dopiero po ok 3h lub więcej!
7. Klasyczną wersję podałam z pulpą mango, smak mango z frużeliną wiśniową, a Matcha po prostu z truskawkami!
Lubisz takie przepisy? Spróbuj mojej bezy z kremem śmietankowym i owocami albo napoleonki z obłędnym sosem orzechowym!
15 przepisów na fit wypieki bez cukru znajdziesz także w Ciastobooku. Umieściłam w nim receptury z kawiarni, którą kiedyś prowadziłam we Wrocławiu. Wszystkie wypieki są odpowiednie dla osób z insulinoopornością, mają podane makro i kaloryczność na kawałek. Nie są to płytkie w smaku, bardzo niskokaloryczne przepisy, a pyszne wypieki ze zdrowszych składników odchudzone o cukier.