fbpx

DALGONA COFFEE BEZ CUKRU

Składniki

  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej (u mnie orzechowa lub czekoladowa Cafe D’or z Biedronki) @cafe_dor
  • 2 łyżki erytrolu
  • 2 łyżki wrzątku
  • dowolną ilość dowolnego mleka (u mnie kokosowe Alpro) @alpro

Wsyp do miski kawe, wrzątek i erytrol i zmiksuj! Już po kilku sekundach otrzymasz gęstą pianę. Możesz zrobić jej więcej ale zawsze proporcja kawy do wrzątku i erytrolu to 1:1:1.
Mleko wlej do szklanki i podgrzej lub zrób kawe na zimno i dorzuć do niej kostki lody. Na górę na mleko wykładamy naszą piankę i gotowe!
TIP – jak do mleka dodałam 2 krople słodkiego aromatu waniliowego Funky Flavors

Przy użyciu mleka kokosowego które tak jak moje ma zaledwie 20kcal w 100ml, taki napój ma 40kalorii a nie ok 200 jak klasyczna Latte z cukrem

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj