CIASTO DYNIOWE NA SPODZIE

Składniki:

Spód:

  • ok 50g płatków owsianych
  • ok 6 daktyli suszonych lub moreli, śliwek
  • opcjonalnie mleko kokosowe, len

Ciasto:

  • ok 200g puree z dynii
  • 2-3 łyżki mąki kokosowej
  • jajko
  • ok 60ml mleka kokosowego lub innego
  • erytrol
  • miód
  • kardamon, cynamon

 

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Podaje bez kalorii ponieważ ciasto robiłąm troche „na oko” i proporcje podaje przybliżone :))

Spód: daktyle moczymy we wrzątku min godzine. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy je z płatkami (ja zrobiłam to w rozdrabniaczu). Jeśli masa jest za gęsto można dodać troche mleka lub wody. Można też dodać np len 😉 Masę rozprowadzić cieńko w formie w której będziemy piec ciasto jako spód (moja jest malutka, na 2 spore kawałki ciasta 15/15cm).

Ciasto: dynię gotujemy i blednujemy na puree. Miksujemy z wszystkimi pozostałymi składnikami i odstawiamy na chwilę – ciasto powinno być dosyć rzadkie ponieważ mąka kokosowa mocno chłonie widę i za 5 min zgęstnieje znacząco. Jeśli nadal jest za rzadkie – dodać mąki, jeśli za gęste – mleka 🙂

Masę przelejcie na spód i do pieca na ok 40 min 180 stopni. Ja na górę dałam fige, surowe kakao i granat:)

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami