fbpx

BURGER Z INDYKA W BUŁCE Z TAPIOKI

  • 20
  • 1
  • kcal 495
  • Węglowodany 50g
  • Białka 27g
  • Tłuszcze 22g

Składniki

  • bułka z tapioki z Wrocławski Bazar Smakosza (co niedziele na Browarze Mieszczańskim do 15stej;)
  • ok 70g mielonego indyka
  • ok 50g awokado
  • cebula, czosnek
  • bakłażan
  • pieczarki
  • opcjonalnie ser żółty, u mnie kozi też z Bazaru smakosza jeden plaster
  • olej kokosowy do smażenia
  • przyprawy do mięsa

Mięso wymieszałam z drobno pokrojoną cebulą, sól, pieprz, ząbek czosnku, tymianek, ostra papryka, ulepiłam kotleta i ugrillowałam go na oleju kokosowym. Awokado rozgniotłam na pastę (plus sok z cytryny, sól, pieprz, ostra papryka). Bułkę potraktowałam opiekaczem, posmarowałam awokado, na to kotlet i krótko ugrillowane (usmażone, upieczone?) warzywa – u mnie cebula, pieczarki i bakłażan 🙂 No i plaster sera koziego! Bez sera opcja to ok 400 kcal 😉

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj