Wykonanie mega proste (wystarczy wymieszać ręką składniki), smak 8/10 (10 dla #real pizza, 9/10 dla pizzy z batatów, na którą przepis też macie na blogu 😛 ) generalnie petarda koniecznie do zrobienia! A jak pacjenci się ucieszą z pizzy w diecie!! 😀
Chia i błonnik/babkę zalej odrobiną wrzątku (ciut poza ich poziom) i odstaw na % min. W tym czasie rozdrobnij chwilkę w malakserze lub posiekaj dobrze pestki dyni i słonecznika. Do „jaja” w chia dodaj pestki i mąkę, wyrób ciasto ręką. Jeżeli jest za gęsto dodaj odrobinę wody, ale generalnie powinno stworzyć nie klejącą się kulę. Rozgrzej piec do 180 stopni. Wyłóż blaszkę papierem i nasmaruj ją oliwą. Kulkę ciasta połóż na papierze i ręką uformuj placek pizzy. Piecz 30 min. Po tym czasie wyciągnij, posmaruj sosem pomidorowym, na to mozzarella, pieczarki, pomidorki oraz parmeńska i ponownie 15 min do pieca. Po wyciągnięciu dodaj szpinak, skrop oliwą i gotowe!