PLACKI Z CUKINII Z SOSEM PIETRUSZKOWYM

  • 20
  • 1
  • kcal 451
  • Węglowodany 13g
  • Białka 15g
  • Tłuszcze 34g

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • czubata łyżka mąki kokosowej, ok 25g
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • natka pietruszki
  • ok 70ml mleka kokosowe real thai
  • łyżeczka masła klarowanego
  • płaska łyżka mąki kokosowej, ok 15g
  • sól, pieprz

Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Wrzuć do misy blendera. Doda czubatą łyżkę mąki, czosnek, jajo, sól i pieprz. Zblenduj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron. W tym czasie zrób sos. W małym garnuszku podgrzej mleko z masłem klarowanym. Dodaj do ciepłego roztworu łyżkę płaską mąki, sól i posiekaną natkę. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje.

Na zdjęciu możecie zobaczyć jeszcze pomidory suszone. Fajnie pasowałby tu też serek kozi lub ricotta zamiast sosu 🙂

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!
Zobacz także

Skomentuj