fbpx

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

Składniki

  • bulion
  • bób
  • młode ziemniaczki
  • 3 łyżki Creamo kokosowe od PlantOn lub śmietana do zup
  • koperek i szczypiorek
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • opcjonalnie feta

Nie podaje proporcji ponieważ zupę robiłam bardziej na oko, ale tez proporcje są tu w zasadzie zbędne. Na jedna porcje uzyjcie ok 300ml bulionu, a ziemniaków i bobu dajcie tyle, ile lubicie.

Bob ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Obierz ziemniaki i pokroj w plasterki, podsmaż je krótko w garnku na łyżce oliwy, po chwili dorzuć pokrojony czosnek. Zalej całość bulionem przygotowanym w ulubiony sposób (ja miałam zamrożony, często się taki przydaje do „zupy” w 10 min:) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj bob, posiekany koper i szczypiorek, pogotuje jeszcze 2-3 minutki i wyłącz gaz.
Odlej ok 5-7 łyżek bulionu i dodaj do niego Creamo, wymieszaj. Tak zahartowaną śmietankę wlewamy do naszej zupy i gotowe!
Można serwować z fetą!

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj