Nie podaje proporcji ponieważ zupę robiłam bardziej na oko, ale tez proporcje są tu w zasadzie zbędne. Na jedna porcje uzyjcie ok 300ml bulionu, a ziemniaków i bobu dajcie tyle, ile lubicie.
Bob ugotuj w osolonej wodzie do miękkości, odcedź. Obierz ziemniaki i pokroj w plasterki, podsmaż je krótko w garnku na łyżce oliwy, po chwili dorzuć pokrojony czosnek. Zalej całość bulionem przygotowanym w ulubiony sposób (ja miałam zamrożony, często się taki przydaje do „zupy” w 10 min:) i gotuj aż ziemniaki będą miękkie. Dodaj bob, posiekany koper i szczypiorek, pogotuje jeszcze 2-3 minutki i wyłącz gaz.
Odlej ok 5-7 łyżek bulionu i dodaj do niego Creamo, wymieszaj. Tak zahartowaną śmietankę wlewamy do naszej zupy i gotowe!
Można serwować z fetą!