Daktyle zalej wrżatkiem i odstaw na 15 min. Odlej nadmiar wody i zblenduj. Siemie lniane zblenduj lub wrzuć na chwilkę do rozdrabniacza i zalej odrobiną wrzątku, ok 1 cm nad jego poziom. Odstawić na 5 min do napęcznienia. Jabłko obierz i wetrzyj na tarce na grubych oczkach. Do jednej miski wsypujemy suche składniki, do drugiej – mokre.Wszystko razem mieszamy mikserem. Blaszkę 30/11cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej masę. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 55 min. Jeżeli masz mniejszą blaszkę – 24cm – zrób ciasto z 2/3 porcji.
Resztę doaktyli także namocz i odsącz po 15 min. Zblenduj z powidłami śliwkowymi oraz z cynamonem. Powidła wykładamy na wierzch piernika Dekorujemy startą skórką z pomarańczy .
P.S. Zamiast powideł możesz też zblendować namoczone suszone śliwki z daktylami, cynamonem i erytrolem!
SMACZNEGO!