TRUSKAWKOWE TIRAMISU BEZ CUKRU

TRUSKAWKOWE TIRAMISU BEZ CUKRU

Składniki:

  • 250g ricotty (polecam Castelli)
  • 200g jogurtu greckiego gęstego
  • 350g truskawek
  • 70g biszkoptów
  • 15g mąki kokosowej (do zagęszczenia masy)
  • ok 40g erytrolu
  • odrobina soku z cytryny
  • polecam aromat waniliowy słodzony bez cukru Funky Flavors
  • opcjonalnie liofilizowane truskawki lub maliny

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Truskawkowe tiramisu bez cukru to jeden z tych deserów, którego przygotowanie zajmie wam od 20 minut. Ach- no i plus czas na odstanie w lodówce 😛 Ale opłaca się tą chwilkę poczekać, bo smak wszystko wynagrodzi 😛

A jeżeli macie ochotę na równie szybkie, wyborne klasyczne Tiramisu, przepis na nie znajdziecie TUTAJ! 

WYKONANIE TRUSKAWKOWE TIRAMISU BEZ CUKRU:

1. 200g truskawek pokrój, wrzuć do garnka, dodaj ok 2 łyżki wody, erytrol (1-2 łyżki, do słodkości), z 3-4 krople aromatu waniliowego, troszkę soku z cytryny i duś je pod przykryciem na średniej mocy aż puszczą soki i się rozpadną (ok 10 min).
2. W tym czasie wymieszaj widelcem ricottę, jogurt, troszkę soku z cytryny, erytrol (do słodkości, np. ok 30-40g), 3-4 krople aromatu i mąkę kokosową (zagęści całość). Wsadź masę do lodówki na trochę (np. ok 20-30min).
3. Gotowy sos truskawkowy przestudź troszkę by nie używać gorącego.
4. Biszkopty podziel na 2 części. Do mojego naczynia weszło 7 podłużnych na dół i 7 na górę. Namocz dolne biszkopty w naszym sosie truskawkowym i wyłóż nimi dno naczynia (ja używałam szklanego pojemnika na żywność).
5. Na różowe biszkopty wyłóż połowę kremu, a na niego plasterki świeżych truskawek. Na truskawki leci druga warstwa namoczonych biszkoptów w sosie truskawkowym (wylej na nie cały nasz sos razem z kawałkami truskawek), dalej druga warstwa serka. Rozsmaruj ją, a cały deser wrzuć na min 2h do lodówki.
6. Po wyciągnięciu deseru na górę wyłóż resztę pokrojonych truskawek oraz borówki i pokruszone liofilizowane owoce!
P.S. Ja suszone liofilizowane owoce zblendowałam na puder.

A jeżeli potrzebujecie dodatkowej pomocy przy wykonaniu, odsyłam do krótkiego filmu z tym przepisem TUTAJ!

 

Szukasz aplikacji dietetycznej? Sprawdź aplikację Fit Foczki!

Poznaj nową, rewolucyjną aplikację Fit Foczki. Jeśli brakuje Ci czasu na gotowanie, nie możesz schudnąć, brakuje Ci motywacji lub jesteś wybredna i lubisz niewiele dań? Ta aplikacja jest właśnie dla Ciebie. Czym się wyróżnia?

  • znajduje się w niej już ponad 1000 przepisów na pyszne, dietetyczne dania ze zdjęciami,
  • dostępna jest możliwość robienia listy zakupów,
  • każde danie ma kilka wersji kaloryczności,
  • równocześnie możesz gotować to samo danie dla siebie i domowników,
  • łatwo stworzysz dopasowany jadłospis,
  • możesz skorzystać z gotowych jadłospisów, a co dwa tygodnie są nowe,
  • możesz dodawać dania do ulubionych,
  • dostępna jest tabela z zamiennikami.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami