TRUSKAWKOWE TIRAMISU BEZ CUKRU

TRUSKAWKOWE TIRAMISU BEZ CUKRU

Składniki:

  • 250g ricotty (polecam Castelli)
  • 200g jogurtu greckiego gęstego
  • 350g truskawek
  • 70g biszkoptów
  • 15g mąki kokosowej (do zagęszczenia masy)
  • ok 40g erytrolu
  • odrobina soku z cytryny
  • polecam aromat waniliowy słodzony bez cukru Funky Flavors
  • opcjonalnie liofilizowane truskawki lub maliny

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Truskawkowe tiramisu bez cukru to jeden z tych deserów, którego przygotowanie zajmie wam od 20 minut. Ach- no i plus czas na odstanie w lodówce 😛 Ale opłaca się tą chwilkę poczekać, bo smak wszystko wynagrodzi 😛

Przepis pochodzi oczywiście z szóstej edycji wyzwania Fit Foczki ! Siódma edycja już we wrześniu, a wszystkie pyszne przepisy z szóstej będziecie mogli dostać razem z nowymi jadłospisami, które już w lipcu pojawią się na sklepie.

A jeżeli macie ochotę na równie szybkie, wyborne klasyczne Tiramisu, przepis na nie znajdziecie TUTAJ! 

WYKONANIE TRUSKAWKOWE TIRAMISU BEZ CUKRU:

1. 200g truskawek pokrój, wrzuć do garnka, dodaj ok 2 łyżki wody, erytrol (1-2 łyżki, do słodkości), z 3-4 krople aromatu waniliowego, troszkę soku z cytryny i duś je pod przykryciem na średniej mocy aż puszczą soki i się rozpadną (ok 10 min).
2. W tym czasie wymieszaj widelcem ricottę, jogurt, troszkę soku z cytryny, erytrol (do słodkości, np. ok 30-40g), 3-4 krople aromatu i mąkę kokosową (zagęści całość). Wsadź masę do lodówki na trochę (np. ok 20-30min).
3. Gotowy sos truskawkowy przestudź troszkę by nie używać gorącego.
4. Biszkopty podziel na 2 części. Do mojego naczynia weszło 7 podłużnych na dół i 7 na górę. Namocz dolne biszkopty w naszym sosie truskawkowym i wyłóż nimi dno naczynia (ja używałam szklanego pojemnika na żywność).
5. Na różowe biszkopty wyłóż połowę kremu, a na niego plasterki świeżych truskawek. Na truskawki leci druga warstwa namoczonych biszkoptów w sosie truskawkowym (wylej na nie cały nasz sos razem z kawałkami truskawek), dalej druga warstwa serka. Rozsmaruj ją, a cały deser wrzuć na min 2h do lodówki.
6. Po wyciągnięciu deseru na górę wyłóż resztę pokrojonych truskawek oraz borówki i pokruszone liofilizowane owoce!
P.S. Ja suszone liofilizowane owoce zblendowałam na puder.

A jeżeli potrzebujecie dodatkowej pomocy przy wykonaniu, odsyłam do krótkiego filmu z tym przepisem TUTAJ!

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

10 sierpnia 2022

JAGODZIANKI BEZ CUKRU Z MĄKĄ PEŁNOZIARNISTĄ

2 sierpnia 2022

PIZZA Z DODATKIEM MĄKI PEŁNOZIARNISTEJ

31 lipca 2022

FIT TOSTY TIRAMISU Z RICOTTĄ

sklep z dietami i ebookami