Stek z kapusty z pieczonymi ziemniakami – wegański obiad to jeden z moich ukochanych obiadów z wyzwania Fit Foczek i w ogóle obiadów wegańskich więc koniecznie go wypróbujcie! Taka niby tam zwykła pieczona kapusta, no i te ziemniaki, który na polskich stołach od groma, ale w takim wydaniu gwarantuje wam niebiańskie doznania smakowe i istna ucztę na podniebieniu! I daję słowo, że nawet typowi mięsożercy rozczarowani nie będą! Małym minusem dania Stek z kapusty z pieczonymi ziemniakami jest stosunkowa mała ilość białka. Dlatego, jeżeli nie jesteś weganinem, sugeruję podać go z sosem zrobionym na bazie Skyra, a nie Creamo. A jeżeli jesteście Wege – pamiętajcie, by w pozostałych waszych posiłkach było obecne pełnowartościowe białko, chociażby z tofu czy strączków.
A podobne steki możecie tez zrobić z kalafiora – w zasadzie taki sam sposób wykonania. Przepis na te steki oraz 49 innych przepysznych obiadów znajdziecie w moim ObiadoBooku, czyli ebooku z 50 przepisami na przepyszne i proste obiady z obliczona kalorycznością, dla osób i na diecie i nie na diecie!
WYKONANIE STEK Z KAPUSTY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI:
1. Rozgrzej piec do 200stopni.
2. Ze środka kapusty wykrój gruby plaster o grubości ok 1-1.5cm.
3. Obierz ziemniaki, pokrój na łódeczki. Obierz czosnek.
4. W misce wymieszaj oliwę, ocet, sos sojowy i syrop klonowy, wędzoną paprykę. Wrzuć ziemniaki oraz 4 ząbki czosnku i wytaplaj w marynacie. Przełóż na papier do pieczenia.
5. Resztą marynaty posmaruj z obu stron nasz stek (najlepiej pędzelkiem).
6. Ziemniaki jeszcze oprósz solą i rozmarynem.
7. Całość leci do pieca na ok 30min. Być może ziemniaki będą potrzebować 5 min dłużej, wiec możesz zacząć je piec, a po 5 min dorzucić kapustę.
8. Sos – jogurt/Creamo wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i koperkiem.
9. Upieczone ziemniaki i stek podawaj z sosem i posyp świeżym koperkiem.
Cały OBIADOBOOK znajdziecie pod tym linkiem: https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/obiadobook/