Wegański obiad

STEK Z KAPUSTY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI – WEGAŃSKI OBIAD

Składniki:

  • ok 300g kapusty czerwonej lub białej
  • 220g młodych ziemniaków lub batatów
  • 12g oliwy z oliwek
  • 10g octu balsamicznego
  • 10g sosu sojowego
  • 8g syropu klonowego
  • ok 5 ząbków czosnku
  • sól, rozmaryn, wędzona papryka
  • koperek
  • 60g jogurtu naturalnego lub Creamo kokosowe w wersji wege

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.

Wykonanie:

Stek z kapusty z pieczonymi ziemniakami – wegański obiad to jeden z moich ukochanych obiadów z wyzwania Fit Foczek i w ogóle obiadów wegańskich więc koniecznie go wypróbujcie! Taka niby tam zwykła pieczona kapusta, no i te ziemniaki, który na polskich stołach od groma, ale w takim wydaniu gwarantuje wam niebiańskie doznania smakowe i istna ucztę na podniebieniu! I  daję słowo, że nawet typowi mięsożercy rozczarowani nie będą! Małym minusem dania Stek z kapusty z pieczonymi ziemniakami jest stosunkowa mała ilość białka. Dlatego, jeżeli nie jesteś weganinem, sugeruję podać go z sosem zrobionym na bazie Skyra, a nie Creamo. A jeżeli jesteście Wege – pamiętajcie, by w pozostałych waszych posiłkach było obecne pełnowartościowe białko, chociażby z tofu czy strączków.

A podobne steki możecie tez zrobić z kalafiora – w zasadzie taki sam sposób wykonania. Przepis na te steki oraz 49 innych przepysznych obiadów znajdziecie w moim ObiadoBooku, czyli ebooku z 50 przepisami na przepyszne i proste obiady z obliczona kalorycznością, dla osób i na diecie i nie na diecie!

WYKONANIE STEK Z KAPUSTY Z PIECZONYMI ZIEMNIAKAMI:

1. Rozgrzej piec do 200stopni.
2. Ze środka kapusty wykrój gruby plaster o grubości ok 1-1.5cm.
3. Obierz ziemniaki, pokrój na łódeczki. Obierz czosnek.
4. W misce wymieszaj oliwę, ocet, sos sojowy i syrop klonowy, wędzoną paprykę. Wrzuć ziemniaki oraz 4 ząbki czosnku i wytaplaj w marynacie. Przełóż na papier do pieczenia.
5. Resztą marynaty posmaruj z obu stron nasz stek (najlepiej pędzelkiem).
6. Ziemniaki jeszcze oprósz solą i rozmarynem.
7. Całość leci do pieca na ok 30min. Być może ziemniaki będą potrzebować 5 min dłużej, wiec możesz zacząć je piec, a po 5 min dorzucić kapustę.
8. Sos – jogurt/Creamo wymieszaj z przeciśniętym przez praskę ząbkiem czosnku, solą i koperkiem.
9. Upieczone ziemniaki i stek podawaj z sosem i posyp świeżym koperkiem.

Cały OBIADOBOOK znajdziecie pod tym linkiem: https://sklep.olgalewandowskadietetyk.pl/produkt/obiadobook/

ebook z obiadami na diecie

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

11 maja 2022

PROSTA I PYSZNA QUESADILLA SZYNKA SER

2 maja 2022

PODWÓJNIE CZEKOLADOWA OWSIANKA PROTEINOWA

12 kwietnia 2022

KREMOWA KOSTKA ORZECHOWA Z TOFU

sklep z dietami i ebookami