Pudding chlebowy – czyli co zrobić z czerstwym chlebem to magiczny sposób na to, by w magiczny sposób z czegoś starego, zużytego i nieapetycznego zrobić coś absolutnie fantastycznego i nadać czemuś drugie, lepsze życie… W dzieciństwie tata często robił mi tzw. Kapun, czyli starą pszenną bułkę zalaną ciepłym mlekiem z cukrem.
Jak zrobić zdrowy pudding?
Pudding chlebowy to nieco bardziej fancy sposób na stare pieczywo w lepiej zbilansowanej konfiguracji! Koniecznie zapamiętajcie ten przepis, bo kto z nas nie cierpiał nigdy wyrzucając stary chleb?! A w tym przepisie myk jest taki, że in starszy i twardszy tym lepiej. Mój chleb był dosłownie jak kamień!
Dodam jeszcze, że świetnie sprawdzi się tu także podstarzała bułka czy czerstwa chałka. A jeżeli nie straszna wam ciut wyższa kaloryczność, polecam dodać orzechy włoskie lub laskowe, bądź do mleka z jajkiem łyżeczkę masła orzechowego oraz syropu klonowego.
Jak wkomponować w dietę fit pudding chlebowy?
Śniadania warto bilansować w taki sposób, by było w nich źródło węglowodanów złożonych, pełnowartościowego białka oraz tłuszczy (w szczególności nienasyconych). Źródłem węglowodanów złożonych będzie tutaj orkiszowy chleb pełnoziarnisty. Oczywiście Pudding Chlebowy z cynamonem i gruszką wyjedzie równie pyszny z pieczywa pszennego (a nawet i pyszniejszy), jednak mąka pszenna będzie już źródłem węglowodanów prostych, które mają mniejszą gęstość odżywczą, mniej błonnika, minerałów oraz mocniej podniosą nam poziom cukru we krwi. Źródłem pełnowartościowego białka jest tutaj jajko oraz jogurt skry, a źródłem tłuszczu – jajko oraz ewentualny dodatek orzechów/masła orzechowego. Gruszka dostarczy węglowodanów prostych, ale przez dodatek złożonych, białka oraz tłuszczy w puddingu, nadmierny wyrzut cukru nam nie straszny!
Jak zrobić dietetyczny pudding z chleba z cynamonem i gruszką?
- Pieczywo pokrój lub połam ręką w średniej wielkości kostkę/nieregularne kawałki. Owoce również.
- Jajko roztrzep rózgą z mlekiem, erytrolem, cynamonem, kardamonem i aromatem waniliowym.
- Pokrojone pieczywo wrzuć do miski i zalej mleczną miksturą. Odstaw na ok 15 min by nieco nasiąkło i trochę zmiękło, a w tym czasie nagrzej piec na 180 stopni.
- Po tym casie dorzuć pokrojony owoc, wymieszaj i przelej całość do niewielkiego naczynia do zapiekania.
- Piecz pudding przez ok 2 5minut bez przykrycia.
- Podawaj go z kleksem serka lub połową jogurtu!
Zdrowe śniadania na diecie – inspiracje
A dla tych, którzy szukają pomysłu na świeży chleb – podrzucam przepis na przepyszne kanapki! CIEKAWE KANAPKI NA SŁODKO
Przepis pochodzi z mojego ukochanego ŚNIADANIOBOOKa czyli ebooka z 50 przepisami na pyszne, zdrowe śniadania na słodko i słono! Mega polecam, bo co jak co – ale w śniadania to ja potrafię 😛 Klikać, wbijać i obczajać te dobroci!
Zapraszam również do pozostałych moich przepisów, szczególnie na fit śniadania. W moich ebookach znajdziesz zbilansowane posiłki na każdą porę dnia.