PLACKI Z CUKINII Z SOSEM PIETRUSZKOWYM

Składniki:

  • 1 średnia cukinia
  • czubata łyżka mąki kokosowej, ok 25g
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • natka pietruszki
  • ok 70ml mleka kokosowe real thai
  • łyżeczka masła klarowanego
  • płaska łyżka mąki kokosowej, ok 15g
  • sól, pieprz

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Wrzuć do misy blendera. Doda czubatą łyżkę mąki, czosnek, jajo, sól i pieprz. Zblenduj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron. W tym czasie zrób sos. W małym garnuszku podgrzej mleko z masłem klarowanym. Dodaj do ciepłego roztworu łyżkę płaską mąki, sól i posiekaną natkę. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje.

Na zdjęciu możecie zobaczyć jeszcze pomidory suszone. Fajnie pasowałby tu też serek kozi lub ricotta zamiast sosu 🙂

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami