PLACKI Z CUKINII Z SOSEM PIETRUSZKOWYM

Składniki

  • 1 średnia cukinia
  • czubata łyżka mąki kokosowej, ok 25g
  • 1 jajko
  • ząbek czosnku
  • olej kokosowy do smażenia
  • natka pietruszki
  • ok 70ml mleka kokosowe real thai
  • łyżeczka masła klarowanego
  • płaska łyżka mąki kokosowej, ok 15g
  • sól, pieprz

UDostępnij post

Share on twitter
Share on facebook
Share on pinterest
Share on email

Cukinię zetrzyj na tarce i odciśnij wodę. Wrzuć do misy blendera. Doda czubatą łyżkę mąki, czosnek, jajo, sól i pieprz. Zblenduj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki z obu stron. W tym czasie zrób sos. W małym garnuszku podgrzej mleko z masłem klarowanym. Dodaj do ciepłego roztworu łyżkę płaską mąki, sól i posiekaną natkę. Gotuj od czasu do czasu mieszając aż zgęstnieje.

Na zdjęciu możecie zobaczyć jeszcze pomidory suszone. Fajnie pasowałby tu też serek kozi lub ricotta zamiast sosu 🙂

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

21 lipca 2020

CILBIR – JAJKA PO TURECKU

21 lipca 2020

ZUPA Z BOBEM I MŁODYMI ZIEMNIAKAMI

21 lipca 2020

BEZGLUTENOWE PANCAKES Z RICOTTY

sklep z dietami i ebookami

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

.