fbpx
  • Post Slideshow Image

PIECZONY OMLET Z FIT SOLONYM KARMELEM I POPCORNEM

  • Post Slideshow Image
  • 25
  • 1
  • kcal 549
  • Węglowodany 60g
  • Białka 33g
  • Tłuszcze 19g

Składniki

PIECZONY OMLET

  • 2 całe jajka + 1 białko
  • 15g mąki owsianej/gryczanej lub jaglanej
  • 10g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • pół banana
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 1/3 łyżeczka sody
  • ok 40ml mleka roślinnego lub łyżka jogurtu koksowego lub naturalnego

KARMEL OK 3 PORCJE:

  • 75g miodu
  • 150ml mleka roślinnego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • dodatkowo garść popcornu oraz druga połowa banana

Uwielbiam pieczone omlety! To tak jakbyś jadła ciasto na śniadanie. Możesz też upiec je wieczorem i schować  do lodówki na noc. Pamiętaj  jednak, że potrzebujesz do nich małą okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok 16-22cm.

Rozgrzej piec do 180 stopni. Białka ubij na sztywno. Banana rozgnieć dobrze widelcem. Do białek dorzuć resztę składników razem z rozgnieciony bananem i krótko i delikatnie zmiksuj/wymieszaj. Formę delikatnie natłuść i przełóż do niej masę (ja używam do tego oleju w sprayu). Całość wstaw do pieca na ok 20 min (nie trzymaj za długo bo będzie suchy!).

Karmel – wlej na patelnię mleko (ja użyłam kokosowego, może być i to gęste i rzadkie) oraz miód. Włącz kuchenkę i wymieszaj zawartość do połączenia płynów. Całość  podgrzewaj na wysokiej mocy (będzie bulgotać) aż zacznie gęstnieć (ok 20 min). Pod koniec dodaj masło oraz sól i wymieszaj. Karmel wyłącz gdy zacznie gęstnieć lekko, ale nie zgęstnieje całkiem poieważ po odstawieniu z ognia on sam jeszcze mooocno zaraz zgęstnieje! Gdy wyjdzie za gęsty dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.

Omlet podawaj polany karmelem, z bananem oraz posypany popcornem

Olga Lewandowska

Jestem absolwentką Uniwersytetu Medycznego we Wrocławiu na kierunkach Dietetyka oraz Zdrowie Publiczne, gdzie z wyróżnieniem uzyskałam tytuł magistra. Prywatnie – pasjonatka aktywności fizycznej i gotowania, zawodowo – właścicielka i dietetyk we wrocławskiej poradni dietetycznej Olga Lewandowska Dietetyk. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Skomentuj