DSC_3764a

PIECZONY OMLET Z FIT SOLONYM KARMELEM I POPCORNEM

Składniki:

PIECZONY OMLET

  • 2 całe jajka + 1 białko
  • 15g mąki owsianej/gryczanej lub jaglanej
  • 10g odżywki białkowej (opcjonalnie)
  • pół banana
  • 2-3 łyżki erytrolu
  • 1/3 łyżeczka sody
  • ok 40ml mleka roślinnego lub łyżka jogurtu koksowego lub naturalnego

KARMEL OK 3 PORCJE:

  • 75g miodu
  • 150ml mleka roślinnego
  • łyżeczka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • dodatkowo garść popcornu oraz druga połowa banana

UDostępnij post

Hej! Nazywam się Olga Lewandowska i jestem dietetyczką kliniczną oraz blogerką kulinarną. Od 7 lat w moim prywatnym gabinecie, online oraz w moich mediach społecznościowych uczę ludzi jak przy pomocy gotowania i odżywiania poprawiać swoje zdrowie, samopoczucie oraz sylwetkę. Przez moich podopiecznych jestem nazywana „Czarodziejką”, a to dlatego, że w mojej kuchni i dietach pacjentów dzieje się magia! Moje jadłospisy w żaden sposób nie przypominają „diet odchudzających” w stereotypowym ujęciu, a raczej rozkoszne, elastyczne i nieskomplikowane plany żywieniowe. Dietetyka od zawsze była moją pasją. Z tej pasji zrodziła się kolejna – gotowanie:) Mieć pasję w życiu – coś pięknego:) Żyć tą pasją – coś najpiękniejszego:) Pogodzić kilka pasji w jedną – nieocenione!

Wykonanie:

Uwielbiam pieczone omlety! To tak jakbyś jadła ciasto na śniadanie. Możesz też upiec je wieczorem i schować  do lodówki na noc. Pamiętaj  jednak, że potrzebujesz do nich małą okrągłą formę do pieczenia o średnicy ok 16-22cm.

Rozgrzej piec do 180 stopni. Białka ubij na sztywno. Banana rozgnieć dobrze widelcem. Do białek dorzuć resztę składników razem z rozgnieciony bananem i krótko i delikatnie zmiksuj/wymieszaj. Formę delikatnie natłuść i przełóż do niej masę (ja używam do tego oleju w sprayu). Całość wstaw do pieca na ok 20 min (nie trzymaj za długo bo będzie suchy!).

Karmel – wlej na patelnię mleko (ja użyłam kokosowego, może być i to gęste i rzadkie) oraz miód. Włącz kuchenkę i wymieszaj zawartość do połączenia płynów. Całość  podgrzewaj na wysokiej mocy (będzie bulgotać) aż zacznie gęstnieć (ok 20 min). Pod koniec dodaj masło oraz sól i wymieszaj. Karmel wyłącz gdy zacznie gęstnieć lekko, ale nie zgęstnieje całkiem poieważ po odstawieniu z ognia on sam jeszcze mooocno zaraz zgęstnieje! Gdy wyjdzie za gęsty dodaj odrobinę mleka i wymieszaj.

Omlet podawaj polany karmelem, z bananem oraz posypany popcornem

.

Tagi

Dodaj komentarz

inne przepisy

20 listopada 2023

3 NAJLEPSZE NOCNE OWSIANKI – SZYBKIE I ZDROWE ŚNIADANIE

7 listopada 2023

TORTILLA Z TOFU, WARZYWAMI I SOSEM ORZECHOWYM WEGE

9 października 2023

JAK UPIEC DYNIĘ? 7 PRZEPISÓW Z DYNI

sklep z dietami i ebookami